Nicolae Ciucă: Problema transnistreană are nevoie de o soluţie paşnică și durabilă

Publicat: 29 02. 2024, 14:14

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă a avut, joi, o întrevedere cu viceprim-ministrul pentru reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian, în cotextul Transnistria. „Problema transnistreană are nevoie de o soluţie paşnică şi durabilă, în conformitate cu dreptul internaţional, respectându-se suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a transmis liderul PNL.

Problema transnistreană are nevoie de o soluţie paşnică şi durabilă, în conformitate cu dreptul internaţional, respectându-se suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, dar fără a i se afecta parcursul său european. Aceasta este concluzia discuţiei pe care am avut-o cu Oleg Serebrian, viceprim-ministru pentru Reintegrare al Republicii Moldova, pe care l-am primit, în această dimineaţă, la Palatul Parlamentului, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.

Liderul PNL a felicitat conducerea de la Chişinău pentru „modul responsabil şi echilibrat în care abordează această temă complexă, mai ales într-o perioadă plină de provocări în regiune”.

Este lăudabil faptul că, spre deosebire de conflictele prelungite din zonă, autorităţile moldovene au un dialog constant cu Tiraspolul, a continuat președintele PNL.

Președintele Senatului i-a transmis viceprim-ministrului pentru reintegrare al Republicii Moldova că este îngrijorat de retorica tot mai agresivă a Federației Ruse la adresa Republicii Moldova și a conducerii sale pro-europene.

Sper că dialogul la nivel tehnic cu Tiraspolul va soluționa problemele care afectează în mod direct cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului, a concluzionat Nicolae Ciucă.

O întâlnire cu viceprim-ministrul pentru reintegrare al Republicii Moldova a avut și ministrul român de externe, Luminița Odobescu, care a menționat că România susține eforturile Chișinăului de a soluționa dosarul transnistrean.

Parlamentul regiunii separatiste Transnistria, nerecunoscută internațional, a cerut miercuri protecție din partea Rusiei, denunțând presiuni ale Guvernului de la Chișinău, care a adoptat restricții economice contra Tiraspolului.

CITEȘTE ȘI:

Criza Transnistria pe agenda Bucureștilor. Întâlnire de URGENȚĂ între ministrul Odobescu și responsabilul cu „reintegrarea” rușilor de peste Nistru

Transnistria nu vrea „alipire la Rusia”, dar cere „protecţie şi ajutor” / Rezoluţia votată astăzi la congresul de la Tiraspol