Transnistria nu vrea „alipire la Rusia”, dar cere „protecţie şi ajutor” / Rezoluţia votată astăzi la congresul de la Tiraspol

Transnistria nu vrea „alipire la Rusia”, dar cere „protecţie şi ajutor” / Rezoluţia votată astăzi la congresul de la Tiraspol
Publicat: 28/02/2024, 17:20
Actualizat: 28/02/2024, 17:56

Conducerea regiunii separatiste transnistrene, reunită miercuri, 28 februarie, în Congresul extraordinar „al deputaţilor de la toate nivelurile”, a votat o rezoluţie în care susţine teza suveranităţii regiunii și prin care cere Parlamentului Rusiei să ia „măsuri pentru protejarea Transnistriei”.

Potrivit presei din regiune, evenimentul a întrunit 620 de delegaţi din cei 632 de aleşi din stânga Nistrului. Totodată, participanții au votat o rezoluție prin care cer Federației Ruse și misiunilor internaţionale, inclusiv Uniunii Europene, „să apere regiunea transnistreană, în contextul presiunii tot mai mari din partea Republicii Moldova”.

Reuniunea de la Tiraspol a avut loc cu o zi înainte de discursul pe care Vladimir Putin urmează să-l rostească în Parlamentul din Rusia, pe 29 februarie.

Potrivit ordinii de zi, publicată de televiziunea locală Pervîi Prednestrovskii, la Congres, oficial, urmau să fie abordate trei subiecte: situația politică în Republica Moldovenească Nistreană, situația social-economică și aprobarea documentelor.

Liderul Transnistriei acuză Republica Moldova de „genocid”

În discursul său de la Congres, liderul regiunii, Vadim Krasnoselski, a acuzat Chişinăul de „genocid”. El a numit patru forme de „genocid” împotriva Transnistriei: strangularea economică, distrugerea fizică a unei părţi a poporului, negarea protecţiei juridice, încercarea de a impune cu forţa limba.

Moldova foloseşte în mod tradiţional dificultăţile globale pentru a dezavantaja Transnistria. Acest lucru este valabil pentru prăbuşirea Uniunii Sovietice, este valabil pentru pandemie, este valabil pentru ostilităţile din Ucraina.

Afirmația unor oficiali moldoveni că Moldova plătește pensii și salarii transnistrenilor pare foarte amuzantă. E o minciuna. Doar bugetul transnistrean face acest lucru. Aceasta este toată povara asupra tuturor locuitorilor din Transnistria. Ne îndeplinim obligațiile sociale, a transmis Krasnoselski.

De asemenea, așa zișii deputați au adoptat și o declarație, prin care au acuzat Republica Moldova că a pornit un război economic împotriva Transnistriei.

Vocea transnistrenilor trebuie auzită. Și trebuie să vorbim despre libertățile noastre, despre drepturile noastre, despre activitatea noastră economică liberă, despre procesul de negociere și, în cele din urmă, despre pacea pe pământul transnistrean, a acuzat liderul regiunii.

Vitali Ignatiev, aşa-zisul ministru de externe de la Tiraspol, a notat deschiderea regiunii pentru o nouă configuraţie a relaţiilor internaţionale.

Identitatea transnistreană este fundamentul pentru depăşirea cu succes a furtunii geopolitice. Drepturile noastre, libertatea noastră, limba, istoria, cultura şi tradiţiile noastre, iar în ansamblu, aceasta este identitatea – aceasta este baza de nezdruncinat care ne va permite să depăşim provocările actuale. Aceasta ne va permite să ne păstrăm şi să ne asigurăm un loc demn în noua configuraţie a relaţiilor internaţionale, a menționat Vitali Ignatiev.

Transnistria cere protecție de la Federația Rusă

Transnistria apelează la Consiliul Federației și Duma de Stat a Rusiei cu o cerere prin care solicită ca regiunea să fie protejată, invocând că în zona separatistă a Republicii Moldova locuiesc peste 220.000 de cetățeni ruși.

Totodată, Tiraspolul se adresează la ONU, acuzând că guvernarea constituțională încalcă drepturile locuitorilor din stânga Nistrului. Administrația autoproclamată mai vrea sprijinul participanților la negocieri în formatul 5+2, influențarea conducerii Moldovei de către OSCE, pentru a relua discuțiile privind reglementarea conflictului transnistrean și apelează la CSI, cerând să nu permită escaladarea conflictului pe Nistru.

Conducerea regiunii mai apelează și la Uniunea Europeana, cerând europenilor să combată pretinsele presiuni ale Republicii Moldova. De asemenea, aceștia se adresează Crucii Roșii, cerând asigurarea condițiilor pentru respectarea drepturilor sociale și umanitare

Rezoluția integrală:
În cadrul congresului deputații din Transnistria au decis:
  1. Să expedieze o adresare către Consiliul Federației și Duma de Stat a Federației Ruse, solicitând implementarea unor măsuri pentru protejarea Transnistriei în contextul intensificării presiunii din partea Chișinăului, având în vedere faptul că în regiune locuiesc permanent peste 220 de mii de cetățeni ruși și având în vedere experiența unică și pozitivă a misiunii de menținere a păcii rusești de-a lungul Nistrului, precum și statutul de garant și mediator în procesul de negociere.
  2. Să expedieze o adresare către Secretarul General al ONU, solicitând să țină cont de drepturile inalienabile ale poporului transnistrean, garantate de normele internaționale, să oprească încălcările drepturilor și libertăților locuitorilor din Stânga Nistrului și să nu permită provocări care să ducă la escaladarea tensiunilor.
  3. Să expedieze o adresare către participanții la procesul internațional de negociere în format „5+2”.
  4. Să expedieze o adresare către Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), cerând influențarea conducerii de la Chișinău pentru a reveni la un dialog adecvat în cadrul procesului internațional de negociere și a asigura condiții pentru soluționarea civilizată a conflictului.
  5. Să expedieze o adresare către Adunarea Interparlamentară a Statelor Membru ale CSI, solicitând să se evite escaladarea situației pe Nistru.
  6. Să expedieze o adresare către Parlamentul Uniunii Europene, cerând să depună eforturi pentru prevenirea presiunilor din partea Chișinăului și încălcarea drepturilor și libertăților locuitorilor din Transnistria.
  7. Să expedieze o adresare către Comitetul Internațional al Crucii Roșii, cerând asigurarea condițiilor pentru respectarea drepturilor sociale și umanitare, a intereselor și libertăților tuturor locuitorilor din Stânga Nistrului.

CITEȘTE ȘI:

Expert militar, despre o eventuală alipire a Transnistriei la Federația Rusă: „Putin s-ar putea lansa într-o astfel de AVENTURĂ”

Serviciile secrete ucrainene spun că Transnistria nu pregătește alipirea la Federația Rusă / Zelenski: „Chișinăul nu a solicitat SPRIJIN MILITAR”

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic