Nicolae Ciucă și-a luat rămas bun de la ambasadorul Japoniei la București: „În ultimul an, legăturile bilaterale s-au intensificat în zona economică”

Publicat: 09 01. 2024, 16:43
Actualizat: 09 01. 2024, 17:58

Președintele Senatului și liderul liberalilor, Nicolae Ciucă, și-a luat rămas bun, marți, de la ambasadorul Japoniei în România, Hiroshi Ueda, l-a final de mandat al niponului în țara noastră. Ciucă a ținut să îi mulțumească și a precizat că „în ultimul an, legăturile bilaterale s-au intensificat considerabil în zona economică”.

Relațiile bilaterale dintre România și Japonia au fost ridicate la nivelul privilegiat de parteneriat strategic la 7 martie 2023, prin semnarea Declarației Comune de Instituire a Parteneriatului Strategic dintre România și Japonia de către Klaus Iohannis și prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, cu ocazia vizitei oficiale întreprinse de șeful statului român în Japonia în perioada 6-9 martie 2023.

„Ambasadorul Japoniei la București, Excelența Sa Hiroshi Ueda, și-a luat astăzi rămas bun, la încheierea mandatului său la București. I-am mulțumit pentru întreaga activitate depusă de-a lungul anilor, care a culminat cu semnarea Declarației Comune de Instituire a Parteneriatului Strategic dintre România și Japonia, în luna martie a anului trecut. Acest nou cadru a ridicat relațiile româno-nipone la un nivel de apropiere fără precedent”, a scris Nicolae Ciucă pe pagina sa de socializare.

Potrivit șefului Senatului, niponii ar fi interesați de implicarea în construcția și dezvoltarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) de la Doicești, dar și de construcția magistralei 6 de metrou.

Japonia este interesată de dezvoltarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) și de construirea magistralei 6 de metrou din București (până la aeroportul ”Henri Coandă” din Otopeni), a spus Ciucă.

Sursa FOTO/ Facebook – Nicolae Ciucă

De asemenea, liderul PNL a ținut să mulțumească pentru susținerea Japoniei în ce privește aderarea țării noastre la OCDE: „I-am mulțumit ambasadorului Ueda și pentru sprijinul pe care guvernul de la Tokio îl acordă candidaturii României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE)”.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Dosar penal privind coruperea alegătorilor / AUR este vizat / George Simion: Sistemul speriat inventează dosare penale

Klaus Iohannis a vorbit cu Volodimir Zelenski, la telefon, despre sprijin suplimentar pentru Ucraina