„Noul” Air Force One românesc va fi un second-hand cumpărat de la Guvernul italian. Ponta: „E pentru președinte, pentru viitorul premier”

Publicat: 22 10. 2013, 20:29
Actualizat: 07 08. 2015, 18:32

Avionul special pentru demnitari pe care Guvernul se pregătește să îl cumpere, rezervându-i deja o primă tranșă de 3 milioane de euro anul acesta, nu va mai fi un aparat de zbor nou, ci unul second-hand, negociat cu Guvernul italian. Anunțul a fost făcut de premierul Victor Ponta în timpul vizitei oficiale pe care o face în Statele Unite ale Americii, după ce, la ultima ședință a CSAT, ideea s-a discutat, însă decizia a fost amânată pe termen nedeterminat.

„Am găsit o soluție. Guvernul italian are șase avioane și s-a hotărât să mai vândă dintre ele. Am vorbit la MAE să găsim o soluție. Condițiile vor fi foarte bune, președintele să nu mai trebuiască să închirieze”, a venit Ponta cu alternativa, într-un interviu la RTV.

Noua aeronavă nu va mai fi astfel achiziționată prin licitație deschisă, ci prin negociere directă, urmată de un acord interguvernamental.  Avionul special va fi cumpărat „pentru președinte, pentru viitorul prim-ministru”, a menționat Victor Ponta.

La solicitarea moderatorului, a făcut chiar o precizare. „Pentru viitorul prim-ministru. Că n-o să fiu și președinte, și prim-ministru, și președinte la Cameră și la Senat”, a adăugat el.

Cea mai mare dispută legată de planurile Guvernului, pe care MApN le-a ținut secrete, a fost legată de preț, estimat de un oficial al ministerului la 64 de milioane de euro, dar contrazis ulterior de ministrul Mircea Dușa fără a preciza însă o altă preconizare.