OMAGIU LUI BRÂNZĂ, adevăratul urmaș al lui Eliade și Sorescu. Televiziunea publică a organizat gala premiilor PDL. VIDEO

Publicat: 23/04/2012, 19:34
Actualizat: 24/04/2012, 09:07

Cea de-a zecea gală a premiilor TVR Internațional s-a tranformat sâmbătă seară într-o tribună a recunoștinței pentru PDL, parlamentari, miniștri și susținători ai președintelui Traian Băsescu adjudecându-și, la oră de maximă audiență, premiile canalului public de televiziune.

Din show-ul care a durat două ore, fiind transmis în direct pe TVR 1 și TVR Internațional, nu au lipsit și momente de elogiu pur la adresa premianților, „vedeta” fiind șeful organizației PDL Diaspora, deputatul William Brânză, care a fost comparat cu Marin Sorescu și Mircea Eliade și care a stârnit profesoarei care l-a prezentat „sentimentul unei plinătăți și combustii interioare a devenirii”.

Evenimentul a fost organizat în „co-producție” cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP), din subordinea premierului Emil Boc și condus de Eugen Tomac care pe linie de partid este prim-vicepreședinte PDL Diaspora. De altfel, instituția este cea care a acordat premii speciale lui William Brânză și Riceard Badea, președinte, respectiv prim-vicepreședinte PDL Diaspora. DRP a contribuit financiar la organizarea galei din acest an cu aproximativ 20.000 de lei și a a propus patru premii: pentru Brânză, Badea, primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, și Esperanza Arguire, președinte al Comunității Madrid, a precizat, pentru gândul, șeful DRP, Eugen Tomac.

Orban și Chirtoacă, recompensați

Primul care a urcat pe scenă pentru a-și ridica premiul pentru politică externă a fost ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, fost comisar European și consilier al președintelui Traian Băsescu, cel care de altfel l-a impus în cabinetul Boc. El a fost prezentat tot de un ministru PDL, Sulfina Barbu fiind cea care i-a înmânat distincția.

Un alt apropiat al lui Traian Băsescu a primit premiul pentru omul politic al anului. Este vorba de primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă cel care în urmă cu doi ani, cu nici zece zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale din România, i-a îndemnat pe simpatizanții săi moldoveni să voteze pentru Băsescu. De altfel, șeful statului a și obținut voturi importante din Republica Moldova.

Elogiu pentru „a mări suspansul”

Pe lista premiilor pentru excelență la Gala TVR Internațional și-au făcut loc și William Brânză și Riceard Badea, ambii parlamentari PDL pentru diaspora. Cei doi, președinte, respectiv prim-vicepreședinte PDL Diaspora, au fost „recompensați” la propunerea Departamentului pentru Românii de pretutindeni, condus de Eugen Tomac, el însuși prim-vicepreședinte al organizației democrat-liberalilor pentru străinătate.

Dintre cei doi însă, doar William Brânză a beneficiat de o prezentare elogioasă, mai lungă decât a oricărui premiant și frizând penibilul.

„Dacă-l raportez pe fostul licean pe care l-am cunoscut în urmă cu mulți ani la concursurile literare de dramaturgie la omul politic de astăzi, am sentimentul unei plinătăți și combustii interioare a devenirii. Pribeag el însuși în căutare de alte identități a experimentat asprimea departelui, singurătatea din afara României, tăind cu ascuțișul propriei minți ani de muncă”, și-a început prezentarea profesoara Magda Jianu.

Când prezentatorii show-ului credeau că premiul poate fi anunțat, aceasta a continuat: „Ajunsese într-o perioadă scurtă de timp liantul și motorul românilor din străinătate, intervenind în toate momentele de criză ale specificității lor, restabilindu-le onoarea, ștergându-le lacrima, aducându-le aproape umărul personal, inițiative legislative și zeci de mii de cărți”.

În momentul în care Brânză era comparat cu Marin Sorescu și decretat constructorul „pletorei termenului românoteca”, unul dintre prezentatori a intervenit „dacă vreți să-l și anunțati…”. „Imediat, măresc suspansul”, s-a repliat profesoara, care l-a comparat pe William Brânză și cu Mircea Eliade. „Trebuie să-i spunem numele acum”, a intervenit al doilea prezentator, care nici el nu a reușit însă să o facă pe profesoară să-și încheie imediat discursul.”Și cum spune Mircea Eliade, cosmosul este capodopera zeilor, mutatis mutandis, armonia spațiului ocupat de români în exteriorul granițelor este capodoperalui William Brânză”, a continuat ea, anunțând în final diploma de excelență atribuită lui Brânză.

William Brânză nu a fost însă în sală să trăiască pe viu momentul, el transmițând un mesaj de mulțumire înregistrat.

Tomac: Brânză și Badea meritau diplome de recunoștință

Șeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Tomac, a declarat, pentru gândul, că acordarea „diplomelor de recunoștință” pentru William Brânză și Riceard Badea nu are legătură cu faptul că cei doi sunt alături de el în conducerea PDL Diaspora. Tomac a spus că că instituția pe care o conduce a decis să facă aceste nominalizări pentru că Brânză și Badea conduc comisiile parlamentare pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, comisii înființate în acest an. „Sunt președinții comisiilor parlamentare ale românilor de pretutindeni, care au fost înființate acum și vor exista și în viitor. Merită aceste mențiuni, aceste diplome de recunoștință”, a spus Tomac.

Cât privește prezentarea elogioasă a lui William Brânză, șeful DRP s-a ferit să o comenteze, mulțumindu-se să afirme că „fiecare nominalizat o propus o persoană care să-l prezinte” și „poate în prezentarea premianților au încercat să reflecte” personalitatea acestora.

Tomac a mai spus că DRP a susținut financiar cu aproximativ 20.000 de lei la organizarea Galei TVR International din acest an, care a avut ca temă relația România-Spania și care, în primă instanță a fost gândită, ca un duplex București-Madrid.

TVR nu-i menționează pe site pe premianții DRP

Reprezentanții TVR nu au putut fi contactați pentru a comenta desfășurarea Galei premiilor TVR Internațional, însă pe site-ul televiziunii publice, în știrea dedicată evenimentului, nu apar menționați William Brânză și Riceard Badea, ci câștigătorii celorlalte categorii.

CLICK PE IMAGINE PENTRU A MĂRI!


Adrian Severin, răsplătit în 2007 pentru „reprezentare la cel mai înalt nivel a intereselor României”

Ediția din acest an nu a fost o premieră în ceea ce privește laureații politici în funcție de ce partid deținea controlul TVR. Astfel, pe lista premiaților în timpul guvernării PNL cu susținerea PSD, se regăsesc,în 2007, pesediștii Adrian Severin „pentru cariera sa politică internă și internațională de reprezentare la cel mai înalt nivel a intereselor României în lume” și Vasile Pușcaș „pentru contribuția sa la procesul de integrare a României în UE”, iar în 2008, ministrul de interne la acea dată, liberalul Cristian David, care a obținut premiul de excelență pentru implicarea în gestionarea crizei din Italia.

În acest an, Adrian Severin a fost implicat într-un scandal de corupție, el după ce și-a oferit serviciile unor jurnaliști deghizați în lobbiști, astfel încât în calitate de europarlametar să impună niște amendamente la legislația comunitară.