VIDEO | Orban, despre certificatul verde: „Nu ajută la combaterea pandemiei. Practic, îi obligă pe oameni să se vaccineze sau să se testeze”

Publicat: 22 12. 2021, 22:00
Actualizat: 23 12. 2021, 00:05

This browser does not support the video element.

Fostul preşedinte al PNL Ludovic Orban, a declarat că el și parlamentarii care îl susțin nu vor vota legea certificatului Covid, despre care spune că este „o prostie” care nu ajută la combaterea pandemiei de Covid-19.

Deși spune că el s-a vaccinat cu trei doze și că are încredere în vaccin, afirmă că certificatul verde, care a ajutat la creșterea numărului de persoane vaccinate în toată Europa, are doar rolul „pervers” de crea o obligaţie de vaccinare sau de testare, în condițiile în care valul cinci al pandemie de Covid-19 provocat de varianta Omicron a devenit dominant în multe țări din lume.

„Atât poziţia mea, cât şi a colegilor mei este aceea de a vota împotriva certificatului verde. Vreau să fac menţiunea, eu sunt vaccinat şi cu a treia doză, sunt un om care cred în vaccin, a salvat milioane şi milioane de vieţi”, a declarat Ludovic Orban, miercuri seară, la România Tv.

Orban a schimbat radical discursul legat de vaccinurile care sunt administrate împotriva Covid-19: „vaccinurile anti-Covid încă nu sunt foarte clare”.

Ludovic Orban consideră că implementarea unui certificat verde „este o prostie și nu ajută la combaterea pandemiei”. De asemenea, el consideră că implementarea unui certificat verde ar crea discriminare între persoanele vaccinate care transmit virusul şi persoanele nevaccinate care de asemenea transmit virusul.

„Persoanele vaccinate transmit virusul, cu certitudine. Sigur că poate să existe o mică diferenţă care încă nu e cuantificabilă în procente, dar o persoană vaccinată poate să transmită virusul. Păi dacă o persoană vaccinată poate să transmită virusul, ce motiv pot să invoc eu ca să creez o segrerare în societate, ca să creez o discriminare între persoanele vaccinate care transmit virusul şi persoanele nevaccinate”, a afirmat el.

„Nu ai niciun fel de motiv legitim pe de o parte să creezi o discriminare între persoanele vaccinate şi persoanele nevaccinate atâta timp cât persoanele vaccinate transmit virusul în egală măsură cu persoanele nevaccinate. Doi: aici e vorba de restrângerea unor drepturi fundamentale, dreptul la muncă”, a spus Orban.

El a adăugat că dacă ar fi fost prim ministru, „cu siguranţă” ar fi susţinut acelaşi punct de vedere, deși când se afla în fruntea PNL discursul pe tema pandemiei era complet opus.

Orban acuză că certificatul verde „nu face altceva decât să creeze în mod pervers o obligaţie de vaccinare”.

„E contraproductiv inclusiv din punct de vedere epidemiologic, ca nu spun că nu ai niciun fel de legitimitate pentru restrângerea unor drepturi. Eu vă spun: acest certificat verde până la urmă nu face altceva decât să creeze în mod pervers o obligaţie de vaccinare. Practic, îi obligă pe oameni să se vaccineze sau să se testeze”, consideră Ludovic Orban.

Fostul lider al PNL susține că va contesta la Curtea Constituţională o astfel de lege, pentru că reprezintă „o încălcare a unor drepturi fundamentale”.