Orban îl jignește pe ministrul Justiției: Respingem categoric declarațiile stupide ale lui Toader despre raportul GRECO

Publicat: 09 05. 2018, 21:17
Actualizat: 10 05. 2018, 10:17

„Este o lipsă de respect față de un grup de state și față de grupul de experți care a lucrat extrem de serios, extrem de obiectiv pentru a prezenta situația reală din România privitoare la independența Justiției. Deja este o atitudine sfidătoare a oficialilor din PSD – ALDE față de Uniunea Europeană, față de pozițiile oficialilor europeni, față de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și față de grupul de state anticorupție. Respingem categoric aceste declarații stupide, care îl arată pe Tudorel Toader ca un mărunt provincial, care nu are capacitatea să recunoască marile greșeli pe care le-a comis ca ministru al Justiției”, a afirmat Orban, într-o conferință de presă, după întrevederea cu președintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, la sediul PNL.

Șeful PPE a precizat că statul de drept, lupta anticorupție, independența justiției și libertatea mass-media sunt principii pe care trebuie să le apere toți.

„Noi, toți, trebuie să apărăm aceste principii: lupta împotriva corupției, statul de drept, Justiția independentă și libertatea presei. Trebuie tot timpul să muncești pentru apărarea acestor principii”, a explicat Joseph Daul.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, la „Ora Guvernului” în Senat, unde a fost chemat de Opoziție să dea explicații asupra raportului GRECO, că este unul facultativ, dar că subiectul a fost transformat într-o temă politică prea mediatizată și cu opinii care conțin inexactități. Totodată, el și-a exprimat speranță că „raportul GRECO este opera exclusivă a experților GRECO, un raport realizat pe baza unei corecte documentări, fără eventuale contribuții venite din spațiul național” și că experții GRECO nu pot trece „peste voința legiutorului național”.

Grupul de State împotriva Corupției (GRECO), un organism al Consiliului Europei, a publicat un raport despre România în care își exprimă „profunda îngrijorare” față de anumite aspecte ale reformelor sistemului de justiție adoptate de Parlamentul României.