Orban vrea modificarea legii CNCD: Decizia în privința președintelui Iohannis, scandaloasă

Publicat: 10 05. 2018, 12:33

„Partidul Național Liberal dezavuează decizia scandaloasă luată de Consiliul pentru Combaterea Discriminării în privința președintelui Klaus Iohannis. Cea mai bună dovadă a faptului că CNCD acționează la ordin politic este scoaterea basta curată a prim-ministrului Vasilica Viorica Dăncilă pentru afirmațiile într-adevăr grave la adresa persoanelor care suferă de autism”, a declarat președintele PNL, Ludovic Orban, potrivit unui comunicat de presă.

El mai spune că se poate constata de ce a fost important pentru PSD ca pe postul deținut de PNL în CNCD să fie desemnat un reprezentant al ALDE, respectiv „de a obține o majoritate politică la nivelul Consiliului care să ia decizii pe considerente politice și nu raportate la principiile pe care ar trebui să le aibă în vedere CNCD”.

„Obsesia acestei coaliții toxice pentru înstăpânirea asupra tuturor instituțiilor statului și deturnarea rolului acestora poate fi constatată o dată în plus prin cazul Consiliului pentru Combaterea Discriminării, transformat cu această ocazie în

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a scris, pe Facebook, că va redacta opinia separată privind votul împotriva sanționării președintelui Klaus Iohannis pentru folosirea termenului „penali”.

„8,3 km – 43,2 min – gata de motivarea opiniei separate – nu cred ca exista in RO judecator care sa mentina decizia majoritara de sanctionare de astazi in speta cu „penali” – si prin opinia minoritara vom pune la dispozitia jidecatorului toate motivele de fapt si de drept sa coreteze decizia de astazi”, a scris pe Facebook Asztalos Csaba.

Potrivit anunțului oficial al CNCD: „Utilizarea termenului „penali” de către președintele României, Klaus Iohannis, reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate a persoanelor care se află în procedură judiciară fara a fi condamnați, potrivit art. 2, alin. 1, si art 15. din O.G. 137/2000, republicată. S-a aplicat amenda contravențională în cuantum de 2000 lei”.

În acest caz votul a fost de 5 la 4, votul împotrivă fiind al președintelui Consiliului.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că va contesta decizia Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării de a-l sancționa cu 2.000 de lei, considerând măsura ca fiind una politică.