Paleologu: Este nevoie de un minister pentru relația cu Republica Moldova, care ar trebui să aibă scopul de a pregăti o eventuală unire

Publicat: 11 10. 2019, 16:42

Theodor Paleologu a spus, vineri, la Craiova, că înființarea unui minister pentru relația cu Republica Moldova ar pregăti România pentru o zi a unirii, după modelul Republicii Federale Germania.

„Ideea este că trebuie să fi pregătit. Modelul este cel al Republicii Federale Germania care s-a pregătit pentru momentul în care se pune problema unirii. Am convingerea că problema unirii se va pune sau măcar că se poate pune cândva. Ar fi lamentabil să se prezinte ocazia și noi să nu fim pregătiți. În momentul de față este evident că nu suntem pregătiți pentru un asemenea pas. Dar va veni ziua când oportunitatea se va prezenta și atunci trebuie să fim pregătiți. Asta este ideea din spatele propunerii unui minister al Relațiilor cu Republica Moldova”, a spus Paleologu.

Deputatul PMP crede că activitatea acestui minister nu trebuie să se dubleze cu cea a Ministerului de Externe.

„Pe de altă parte, trebuie avută foarte mare grijă să nu dubleze Ministerul de Externe. Asta este foarte important. Ministerul de Externe este responsabil de relația cu oricare alt stat, însă un minister al relațiilor cu Moldova ar avea ca scop această pregătire despre care vă vorbeam mai devreme”, a mai spus Paleologu.

Întrebat de jurnaliști dacă ar dori să conducă respectivul minister, Paleologu a răspuns: „Eu nu vizez niciun post de ministru. Sunt alții care pot face acest lucru. Nu am calcule de genul acesta”.