Parlamentarii fumători caută metode să păcălească Legea antifumat

Publicat: 28 03. 2016, 20:25
Actualizat: 28 09. 2018, 21:32

 Patronii de restaurante nu vor însă noi rivali pe actuala piață, iar specialiștii acuză neconstituționalitatea acestor modificări.

Rigorile legii antifumat i-au silit pe parlamentarii fumători să-și schimbe obiceiurile. Înainte, își fumau țigările în barurile de la Senat sau Cameră. Acum, mai au liber doar în spațiile amenajate pe terasele Parlamentului. Pentru a schimba rapid situația în favoarea lor, s-a recurs la un artificiu: amendarea unei inițiative legislative privind comercializarea tutunului, ajunsă în comisiile Senatului. Ei speră să înființeze un club privat în incinta Parlamentului.

Modificările propuse oferă posibilitatea înființări de asociații și cluburi de fumători, cu spații speciale destinate exclusiv fumatului și activitătilor conexe, cum ar fi consumul de băuturi, scriu cei de la Știrile TVR.

Argumentele pro și contra curg deja. Sunt invocate cluburile clandestine din perioada Prohibiției americane, la pachet cu riscul discriminării fumătorilor.

Nici patronii de restaurante nu sunt de acord cu ideile parlamentărilor fumători.

Deocamdată, însă, partizanii fumatului susțin că reprezintă interesele a peste 5 milioane de români și spun că vor lupta pentru dreptul de a fuma în spații publice.