Parlamentarii insistă s-o audieze pe Kovesi în Comisia de anchetă. Șefa DNA, chemată din nou la discuții

Publicat: 13 11. 2017, 14:50

„În principiu, având în vedere că audierea domnului Videanu este deja stabilită pentru miercuri dimineață, cred că tot miercuri dimineață, în jurul orei 9-9.30 vom face această invitație (pentru Kovesi, n.r.)”, a spus Florea.

Întrebată ce se va întâmpla dacă și de această dată Kovesi va refuza prezența la audieri, așa cum a făcut de patru ori până în prezent, Florea a răspuns: „Nu am idei preconcepute, ne facem datoria în continuare. Este decizia dânsei dacă vine sau nu”.

„Din păcate, România a inclus în Constituție, după modelul altor state, posibilitatea de a avea comisii speciale de anchetă, dar nu a înțeles pe deplin importanța acestor comisii și greutatea lor. În acest fel, noi nu avem o lege specială, astfel încât, pe parcursul celor câteva luni de comisie, am recurs la patru – iată a patra decizie a CCR – pentru a fixa un cadru legislativ atât de necesar funcționării noastre”, a spus Florea.

Ea a subliniat că CCR statuează, în ultima decizie, obligativitatea oricărei persoane care deține o funcție publică de a veni la Parlament în virtutea principiului colaborării loiale și în virtutea bunei credințe pentru a lămuri aspecte și evenimente semnificative din viața societății.

Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 a decis, luni, prin vot, să o reinvite pe Laura Codruța Kovesi, procuror șef DNA, la audieri, ca urmare a deciziei CCR și a publicării motivării acestei decizii în Monitorul Oficial.