Parlamentul a abrogat o hotărâre care limita la 3.000 numărul forțelor SUA de pe teritoriul României

Publicat: 01 04. 2015, 16:26
Actualizat: 01 04. 2015, 16:59

În expunerea de motive a proiectului de abrogare a Hotărârii se arată că Hotărârea Parlamentului din 2007 privind aprobarea intrării și staționării forțelor SUA pe teritoriul României prevedea faptul că numărul maxim al membrilor forțelor Statelor Unite ale Americii ce se pot afla la un moment dat pe teritoriul României nu poate depăși 3.000.

Ulterior a fost adoptată Legea nr. 291 din 2 noiembrie 2007 care implementează un regim juridic general, făcând distincție între scopurile diferite și actori juridici diferiți care aprobă intrarea, staționarea și tranzitul forțelor armate pe teritoriul național, fără a impune o limitare a numărului de militari.

Potrivit expunerii de motive, din interpretarea celor două acte normative reiese diferența de tratament între forțele armate ale statelor membre NATO și aliate în sensul că doar pentru forțele aparținând SUA există un plafon numeric.

Totodată, proiectul de hotărâre urmărește abrogarea expresă a dispozițiilor căzute în desuetudine și care înregistrează aspecte de contradictorialitate cu reglementarea generală din Legea nr. 291/2007, se mai arată în expunerea de motive.