PDL are o propunere pentru UDMR. Ce dau la schimb democrat-liberalii pentru cele opt superjudețe

PDL are o propunere pentru UDMR. Ce dau la schimb democrat-liberalii pentru cele opt superjudețe
Asumarea răspunderii guvernului pe noua hartă a României la pachet cu statutul minorităților, până cel târziu în toamnă, este oferta cu care PDL vrea să meargă marți în Coaliție pentru a convinge UDMR-ul să nu pună bețe în roate proiectului de reorganizare administrativă, au declarat, pentru gândul, surse democrat-liberale.

Asumarea răspunderii guvernului pe noua hartă a Românieila pachet cu statutul minorităților, până cel târziu întoamnă, este oferta cu care PDL vrea să meargămarți în Coaliție pentru a convinge UDMR-ul să nupună bețe în roate proiectului de reorganizare administrativă, audeclarat, pentru gândul, sursedemocrat-liberale. Mai mult, cu liderii Uniunii susținând public cănu acceptă nici în ruptul capului cele opt superjudețe anunțate deTraian Băsescu și de Emil Boc, democrat-liberalii ar mai lăsa de laei numai ca să vadă legea trecută de parlament până în toamnă,chiar dacă, în final, o astfel de variantă ar încurca socotelileatât cu Uniunea Europeană, cât și când vine vorba de angajareaaltor proiecte finanțate din fonduri comunitare.

Ce prevede proiectulPDL

Cu avantaje și dezavantaje, PDL vrea să pună marți pe masaCoaliției proiectul reorganizării, la care, țin să subliniezereprezentanții democrat-liberali, s-a lucrat mai bine de un an șicare presupune înființarea a opt superjudețe pe scheletulactualelor regiuni de dezvoltare. Potrivit documentului, numărulConsiliilor Județene (CJ) va fi redus la opt, atribuțiileactualelor CJ-uri urmând a fi preluate de consiliile locale. Celeopt noi CJ-uri vor fi conduse în continuare de un președinte alesuninominal și de un număr de consilieri stabilit, astfel încâtfiecare dintre actualele județe să fie reprezentate. Atribuțiilenoilor foruri vor fi în domeniul dezvoltării economice, acesteafiind responsabile de asigurarea cofinanțării necesare proiectelorregionale, în prezent „rupte” în funcție de posibilitățilefinanciare ale județelor. Noile CJ-uri vor răspunde, totodată, deparcurile industriale, aeroporturi sau rețele de transport la nivelregional.

Spre deosebire de actuala organizare, numărulserviciilor deconcentrate ale ministerelor va fi redus la8, urmând ca în actualele județe acestea să fiereprezentate de oficii, fără personalitate juridică. Același lucruse va întâmpla și cu prefecturile. Numărul prefecților vafi redus la opt, unul pentru fiecare structură regională,urmând ca în actualele județe să fie înființate oficiiprefecturale.
Potrivit analizelor făcute de PDL, o astfel de reorganizare ar ducela o reducere de personal a aparatului administrativ de aproape6.000 de posturi, cu o economie de aproximativ 30 de milioane deeuro pe an.

Liderii UDMR suntrezervați deocamdată

Luați prin surprindere de anunțul făcut de Emil Boc și susținutde Traian Băsescu în ședința de guvern, liderii UDMR au respins dinstart, până acum, varianta reorganizării administrative cu optjudețe. Președintele Uniunii, Kelemen Hunor a susținut, la Interviurile Gândul,că nu se pune problema aceptării acestei variante, cele opt regiunide dezvoltare dovedindu-și ineficiența în timp. Mai mult, el ainsistat pe proiectul politic al UDMR în privința reorganizării,care prevede înființarea unei regiuni prin grupareaHarghitei, Covasnei și Mureșului.

Nici fostul președinte al UDMR, Marko Bela nu a fost preaîncântat de propunerea PDL, sugerând, într-o declarație pentru gândul, căUniunea ar putea ieși de la guvernare dacă democrat-liberalii nufac un pas înapoi.

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intesivă, după ce a...
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
Mărturiile unui spion: Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe...
Orașul cu nume „cancerigen” și-a ales un nou nume. Investitorii și turiștii fugeau de el
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intesivă, după ce a...
Cântăreață din România, mesaj sfâșâietor de pe patul de spital: “Rugați-vă cu mine”
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
De ce s-a căsătorit Nicu Ceaușescu cu Elena lui Briceag, de fapt. Secretul dictatorului s-a...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide