PDL va contesta la CCR numirea lui Victor Ciorbea la ASF

Publicat: 02 04. 2014, 12:24
Actualizat: 31 07. 2014, 05:07

Pedelista Andreea Paul a precizat, la o conferință de presă, că numirea lui Victor Ciorbea este neconformă cu articolul 1 alineatele 3 și 5 din Constituție pentru că nu se respectă legea de organizare și funcționare a ASF, care prevede pentru membrii acestei instituții o vechime de minimum 9 ani în instituțiile financiare, de credit sau bancare.

„PDL sesizează astăzi Curtea Constituțională cu privire la numirea ilegală a lui Victor Ciorbea la ASF, considerând că această numire este neconformă cu articolul 1 alineatele 3 și 5 din Constituție”, a afirmat Paul.

Ea a mai susținut că Parlamentul ar fi încălcat legea, prin faptul că a votat numirea lui Victor Ciorbea la ASF.

Întrebat în legătură cu faptul că PDL a mai sesizat Curtea în privința numirii Avocatului Poporului pe motiv că nu îndeplinea criteriile stabilite de lege și nu a avut câștig de cauză, liderul deputaților PDL, Tinel Gheorghe, a precizat că acest caz nu este similar cu cel al lui Victor Ciorbea, pentru că atunci Avocatul Poporului era numit interminar dintre ajuncți.

Plenul comun al celor două Camere a aprobat, marți, cu 333 de voturi „pentru” și 9 voturi „împotrivă”, numirea lui Mișu Negrițoiu în funcția de președinte, membru executiv al Consiliului ASF și a lui Victor Ciorbea în funcția de membru neexecutiv al Consiliului ASF. Victor Ciorbea a fost numit cu 326 de voturi „pentru” și 16 voturi „împotrivă”.

Votul a fost secret, cu buletine de vot.

Parlamentarii PDL au părăsit ședința în semn de protest față de nominalizarea lui Ciorbea.

Numirile în funcție au fost făcute pe durata rămasă a mandatului și se aplică de la 1 mai 2014.