Ponta anunță, în Franța, cum vrea România să-i țină pe romi în țară: Îi vom angaja în fabrici

Publicat: 21 02. 2013, 13:19
Actualizat: 29 07. 2014, 20:01

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, într-un interviu acordat publicației franceze Les Echos cu ocazia vizitei sale în Hexagon, că România și-a schimbat abordarea în problema romilor și și-a intensificat politicile de integrare a romilor în societate, pentru a-i ține în țară.

Primul-ministru a vorbit despre romi după ce Les Echos a subiliniat că „dosarul țiganilor români apăsă de ani de zile asupra relațiilor franco-române” și l-a întrebat pe Victor Ponta ce măsuri are de gând să ia pentru a opri „caruselul” actual, în care romii de origine română din Franța sunt trimiși în România, după care se întorc în Franța.

„Am înțeles că abordarea tradițională în care spunea „nu e problema noastră” nu a fost eficientă. După vizita lui Manuel Valls (ministrul francez de Interne – n.red.) de vara trecută, am decis să întărim politica de angajare a romilor în fabricile din România și de integrare a copiilor lor în școli. Însă este un proces care va dura ani de zile”, a declarat primul ministru.

Sursa: captură Les Echos

Referitor la scandalul cărnii de cal, publicația franceză a amintit că țara noastră a fost cea „arătată cu degetul” și l-a întrebat pe șeful executivului dacă a clarificat situația și a găsit vinovații. „Am stabilit, la fel ca autoritățile europene, că producătorii români au respectat standardele în materie de transparență. Primul nostru obiectiv este să protejăm consumatorii europeni”, a răspuns Ponta.

Premierul a evitat să dea un răspuns concret când a fost întrebat dacă a pus punct „conflictului violent” cu Traian Băsescu de vara trecută, care a îndepărtat investitorii de România.

În ceea ce privește scopul acestei deplasări în Franța, Ponta le-a explicat celor de la Les Echos că vrea să relanseze parteneriatul cu acest „aliat istoric” al României, un parteneriat care nu a fost „suficient de fructuos în ultima vreme”. Dincolo de dimensiunea politică a vizitei, a adăugat premierul, a mers în Franța și din rațiuni economice, urmând să aibă întâlniri cu numeroși lideri ai mediului de afaceri.

Din programul vizitei premierului român în Franța face parte o întâlnire cu președintele Francois Hollande, precum și o întrevedere cu omologul Jean-Marc Ayrault.

Premierul Victor Ponta, în Franța