Ponta anunță o ordonanță istorică: dispare ștampila

Publicat: 15 07. 2015, 13:42
Actualizat: 15 07. 2015, 19:17

Fiind de mult timp în dezbatere, ideea dispariției ștampilei din România s-a concretizat miercuri. Cel puțin așa promite premierul Victor Ponta, care a anunțat un proiect de ordonanță al Ministerului de Finanțe, care urmează a fi aprobat în ședința de guvern de miercuri.

„Azi avem o ordonanță simplă, dar istorică. Domnule ministru Teodorovici, azi desfiinșăm ștampila? Jurați că așa e. Nu știu cum va arăta România fără ștampilă, dar cred că va arăta mai bine”, a declarat Victor Ponta, la începutul ședinței.

La începutul zilei, Guvernul a anunțat că pe ordinea de zi se află și un proiect de ordonanță pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare și modificarea și completarea unor acte normative, printre care și ordonanța de urgență 92/2003.

Potrivit acestuia, persoanele fizice și juridice, dar și entitățile fără personalitate juridică nu vor mai fi obligate să aplice ștampila pe diverse documente.

„Art. VI – (1) Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum și entitățile fără personalitate juridică nu au obligația de a aplica ștampila pe declarații, cereri sau orice alte documente depuse la  instituțiile sau autoritățile publice.
(2) Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum și entitățile fără personalitate juridică nu au obligația de a aplica ștampila pe documente sau orice alte înscrisuri emise în relația dintre acestea”, se arată în proiectul de ordonanță.

În nota de fundamentare, Guvernul precizează că, în prezent, nu există o obligație legală pentru aplicarea ștampilei în relația cu autoritățile publice, dar există „o anumită

„În prezent, deși nu au fost identificate prevederi legale de nivelul legislației primare care să instituie obligația pentru persoane fizice autorizate, liber profesioniști, persoane juridice sau alte entități fără personalitate juridică de a utiliza ștampila în relația cu autoritățile sau instituțiile publice sau în relațiile dintre acestea, totuși există o anumită uzanță în utilizarea ștampilei. De asemenea există și legislație secundară care impune aplicarea ștampilei pe documentele ce se depun la diverse autorități publice”, se arată în nota de fundamentare.

În ce privește schimbările preconizate, Ministerul de Finanțe anunță că nu va mai fi nevoie de ștampilă pe documente, cu excepția persoanelor juridice de drept public.

„S-a reglementat eliminarea obligativității aplicării ștampilei atât a declarațiilor, cererilor și altor documentele depuse de către persoane fizice, persoane juridice de drept privat așa cum sunt definite în Codul civil, precum și de către entitățile fără personalitate juridică la instituții sau autorități publice cât și a documentelor sau altor înscrisuri emise între aceste entități sau persoane. În schimb, regula nu se aplică persoanelor juridice de drept public care vor aplica ștampila pe documentele emise de către acestea, conform regulilor aplicabile în prezent”, se mai arată în nota de fundamentare.

CITEȘTE AICI PROIECTUL DE ORDONANȚĂ

CITEȘTE NOTA DE FUNDAMENTARE