Ponta anunță restructurarea de toamnă: „E o scleroză totală la nivelul aparatului central”

Publicat: 19 06. 2013, 11:38
Actualizat: 19 03. 2015, 04:00

„În toamnă vreau să facem o reformă reală a modului de organizare a aparatului public central”, a anunțat la începutul ședinței de Guvern, prim-ministrul Victor Ponta, fără a preciza însă care vor fi efectele concrete ale acestei reorganizări. Anunțul vine după ce Ministerul Muncii a început deja să impună, în agențiile din subordine care  nu își pot susțșine cheltuielile cu personalul, concediu fără plată obligatoriu.

Printre nemulțumirile enunțate de premier în fața miniștrilor se numără diferențele salariale mari între funcționarii publici din ministere, dar și slaba organizare la nivelul acestora. „Nu se poate să stați în aceleași poziții în care aveți un angajat care câștigă 1000 de lei și altul cu 15000. Nu se poate să vă spun eu de la Ministerul de Finanțe câți angajați trebuie să dați afară. E o scleroză totală a aparatului administrativ central”, a comentat Ponta.

Pentru a pregăti reorganizarea Guvernului, Ponta a propus vacanțe scurte în această vară. „Vara asta cine pleacă în vacanță pleacă puțin, ca și mine”, le-a spus el membrilor Cabinetului.

În lipsa unei restructurări a aparatului administrativ central, susține Ponta, „o să ne sufocăm”. „Dacă nu facem acest lucru mai devreme sau mai târziu o să ne sufocăm și noi ca alte administrații”, s-a justificat el.

La începutul anului, Ponta le-a cerut miniștrilor să vină până la finalul primului trimesctru cu o propunere de reducere cu 15% a cheltuielilor cu personalul din aparatul central. O decizie unitară privind aplicarea unor măsuri nu a fost luată însă până la acest moment.