Ponta, către premierul Poloniei: „Sunteți modelul meu”

Publicat: 01 06. 2012, 12:44
Actualizat: 01 06. 2012, 19:07

Premierul Victor Ponta i-a spus omologului său polonez, Donald Tusk, că este „modelul” său, referindu-se atât la absorbția fondurilor UE, dar și la modul în care acesta a tranșat anterior problema reprezentării țării sale la Consiliul European, în urma unei dispute cu președintele polonez.

„Sunteți modelul meu”, i-a spus Ponta premierului polonez, pe care l-a întâmpinat la sosirea la reuniunea de la București a prim-miniștrilor statele UE membre ale grupului „Prietenii coeziunii”.

Donald Tusk l-a asigurat pe premierul român de sprijinul său, spunându-i că va fi „cooperant”.

La 12 iunie, premierul Victor Ponta se va adresa Parlamentului printr-o declarație privind problematica UE, urmând să solicite ca Legislativul să clarifice dacă la ședințele Consiliului European în care sunt dezbătute teme aflate pe agenda Guvernului trebuie să participe șeful statului sau primul-ministru.

Ponta insistă că la aceste reuniuni trebuie să participe premierul, dar nu a ajuns la un acord cu președintele Traian Băsescu, care dorește să meargă în continuare la astfel de ședințe.

Polonia a dus la Bruxelles disputa legată de reprezentarea în Consiliul European, în anul 2008, când premierul polonez nu i-a permis președintelui să meargă la summit, iar șeful statului a mers cu un avion închiriat și a stat pentru scurt timp la reuniune, pe scaunul ministrului de Finanțe.

Potrivit tradiției, în Polonia șeful Guvernului este cel care reprezintă țara la summit-urile europene. Dar situația s-a schimbat când Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al președintelui Lech Kaczynski, a devenit premier în iulie 2006. El l-a delegat atunci pe Lech să meargă la aceste întâlniri, până în toamna lui 2007, când a pierdut alegerile.

După schimbarea puterii, premierul polonez Donald Tusk excludea categoric participarea președintelui conservator Lech Kaczynski la summit-ul UE din octombrie 2008.

„L-am informat pe președinte că, potrivit Constituției și având în vedere problemele abordate, delegația este formată din ministul de Externe, ministrul de Finanțe și premier”, a declarat Tusk presei. „Nu acceptăm să fie încălcată în permanență Constituția”, a adăugat el. Tusk a subliniat că subiectele dezbătute la summit-ul european precum criza financiară mondială, clima sau energia nu intră în competențele președintelui, ci ale Guvernului.

Președintele a insistat să meargă la Consiliu, însă Guvernul a refuzat să-i pună la dispoziție un avion.

În cele din urmă, Președinția a închiriat o aeronavă, costurile ridicându-se, potrivit presei, la 40.000 de euro.

Lech Kaczynski a mers la Bruxelles. Deși pe lista delegației oficiale nu figura niciun reprezentant al Președinției, Kaczynski a fost primit totuși la summit-ul UE.

Președintele polonez Lech Kaczynski a evitat în ultima clipă un conflict la summit-ul european de la Bruxelles, din 15 octombrie, după ce a stat zece minute lângă rivalul său politic, premierul polonez Donald Tusk, ulterior cedând scaunul ministrului de Finanțe, căruia îi era destinat, relata atunci AFP.

Președintele conservator și eurosceptic polonez a luat loc în sala de plen pe scaunul destinat ministrului polonez de Finanțe, lângă rivalul său politic, premierul liberal Donald Tusk. Dar, după zece minute, când se discuta pe tema crizei financiare, el l-a lăsat pe ministrul de Finanțe, Jan Rostowski, să se așeze. Președintele Poloniei a pierdut atunci cea mai mare parte a reuniunii.