Ponta: Din 2015, Băsescu poate face cel mult niște ani de închisoare

Publicat: 24 07. 2014, 09:32
Actualizat: 02 04. 2019, 13:30

 Proiectul de lege privind reducerea CAS va fi din nou votat de Parlament, iar președintele Traian Băsescu va fi obligat atunci să promulge legea sau să atace actul la Curtea Constituțională, caz în care măsura poate fi amânată până în 2015, a declarat premierul Victor Ponta.

El a afirmat însă în același timp că, de la 1 ianuarie 2015, dată de la care președintele a propus aplicarea măsurii, Băsescu poate face cel mult „niște ani de închisoare”, deoarece nu va mai fi președinte la acel moment.

„S-a exprimat greșit și vreau să pun la punct acest lucru, a zis că vedem, poate facem de la 1 ianuarie. Domnul Băsescu de la 1 ianuarie cel mult poate să facă niște ani închisoare, în niciun caz nu mai poate să facă reduceri de CAS sau să promulge legi pentru că nu va mai fi președintele României”, a spus Ponta la Antena 3.

Premierul a mai arătat că, prin refuzul de a promulga reducerea CAS, președintele Băsescu lovește în întreprinzători.

Președintele Traian Băsescu a anunțat, miercuri, că solicită Parlamentului reexaminarea legii pentru reducerea contribuțiilor de asigurări sociale, „din punct de vedere al oportunității”.

El a arătat că o reducere a CAS este o măsură bună, pe care o susține, însă are rezerve legate de sustenabilitatea măsurii, asfel încât cererea de rexaminare a legii, trimisă Parlamentului, nu are modificări pe text, ci doar referiri la oportunitatea legii.

Traian Băsescu a menționat că nu dorește se se așeze într-o dispută cu Guvernul, că legea de reducere a CAS la angajator poate fi aplicată din 1 ianuarie 2015, nu din octombrie acest an, iar Guvernul ar trebui să aștepte misiunea FMI, dar și finalizarea bugetului pe 2015, adăugând că nu vede de ce este „această grabă”.