Ponta vrea să dea „Cornul și laptele” pe sărite: „Sunt mulți copii care nu consumă nici lapte, nici corn, unii le aruncă”

Publicat: 08 09. 2014, 22:30
Actualizat: 18 03. 2015, 21:06

Programul „Laptele și Cornul” ar urma să se schimbe, a anunțat astăzi premierul Victor Ponta la Mănăstirea Maglavit, în județul Dolj. Potrivit lui Ponta, „se știe că nu toți copiii au nevoie” de produsele alimentare pe care Guvernul le furnizează zilnic în școli și grădinițe, Guvernul luând în calcul ca acestea să ajungă, „din exercițiul financiar viitor”, „doar la cei care au nevoie”.

Noul exercițiu financiar al UE, care finanțează parțial acest program, a început la 1 ianuarie 2014. România a semnat însă abia în septembrie Acordul de Parteneriat cu Comisia Europeană prin care noile programe operaționale, noile linii de finanțare europeană au fost aprobate. Detaliile fiecăruia vor fi însă stabilite abia în lunile următoare, ceea ce face ca în România banii europeni din noul exercițiu să nu poată fi îbncă folosiți.

„Deocamdată programul «Cornul și Laptele» este finanțat parțial din fonduri UE și parțial din fonduri bugetare și lucrăm pentru ca banii să ajungă la copiii care au nevoie. Sunt mulți copii care nu consumă nici lapte, nici corn, unii le aruncă, iar alții au nevoie de mai mult. Pentru noul exercițiu financiar UE 2014-2020, căutăm împreună soluții pentru ca doar cei care au cu adevărat nevoie să primească acest sprijin”, a arătat Victor Ponta.

Promovat în timpul guvernării PSD 2000-2004, programul „Cornul și laptele” a fost extins în 2010 de senatorul PSD Lia Olguța Vasilescu, printr-o inițiativă legislativă, la „Cornul, laptele și mărul”. Lia Olguța Vasilescu și Adrian Năstase au fost, de aftfel, unii dintre cei mai vehemenți opozanți ai ministrului PDL Daniel Funeriu, care a vrut să transforme programul „Cornul și laptele pentru toți copiii” în „O masă caldă pentru cei care au nevoie”.

„Nu voi fi de acord cu abandonarea acestui program”, riposta Năstase pe blog, cu argumentul că „europenii susțin un astfel de proiect” care „este singura șansă pentru niște copii loviți de săracie”. „Pe această linie de gândire, vom renunța și la stat, pentru că este o cheltuială inutilă, de care nimeni nu mai are nevoie, nu-i așa?”, comenta fostul premier PSD în 2011.