Președintele AEP: Sunt cele mai scumpe alegeri, costurile totale fiind de 150 de milioane de lei / Este nevoie de schimbarea modalității de organizare a alegerilor

Publicat: 01 11. 2019, 16:35

„Sunt cele mai scumpe alegeri. De ce? Pentru că… Legea finanțării partidelor, e vorba de zece milioane, dacă ne-am duce la suma maximă pe care ar trebui s-o cheltuiască acești competitori, 14 la număr, ar trebui să ne ducem undeva la 100 de milioane de lei, dacă nu și mai bine, dar avem acum, doar până în 40 de milioane de lei cheltuiți. Sunt cele mai scumpe alegeri, vorbim de 835 de secții în străinătate, față de 441, de 390, cât erau acum cinci ani, în străinătate, și procesul de votare, în străinătate, este costitsitor, dar este costisitor și în țară, din 150 de milionae, 50 de milioane, aproape, sunt în străinătate, dar 100 de milioane, în țară, sunt destul de mulți bani”, a afirmat președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin-Florin Mitulețu-Buică.

Acesta a mai spus că este nevoie de schimbarea modalității de organizare a alegerilor, pentru a fi reduse costurile.

„Trebuie gândite alte modalități de lucru, vorbim de secții de votarea care sunt înființate, la care votează 30% din cetățeni, și atunci, trebuie să gândim reducerea costurilor prin modalitatea de tipărire a buletinelor de vot, prin modalitatea de funcționare a birourilor secțiilor de votare, fiindcă acum sunt nouă membri, poate putem introduce și votul prin corespondență și pentru țară, pentru a ne asigura că dacă dintr-o secție de votare de 2000 de cetățeni, vor vota 1000 prin corespondență, va trebui să reducem semnificativ modalitatea de vot, la secția de votare.”, a explicat Constantin Buică.

Primul tur al alegerilor în străinătate, are loc între 8-10 noimebrie și 22-24, cel de-al doilea, iar în țară, primul scrutin are loc pe 10 noimebrie, iar cel de-al doilea, 24.