Președintele Băsescu, la priveghiul călugărului Serafim Man

Publicat: 14 02. 2013, 16:52
Actualizat: 10 07. 2016, 22:30

Președintele Traian Băsescu a mers astăzi la priveghiul călugărului Serafim Man, fost stareț la Rohia până în 1984, cel care l-a uns în monahism și pe Nicolae Steinhardt. Părintele Serafim Man, care a murit marți, pe 12 februarie, va fi înmormântat mâine la Mănăstirea Sfânta Ana.

Băsescu: „Lăsați-l acolo unde e, în sufletul meu”

Președintele s-a recules aproape o oră la Rohia, mănăstirea la care s-a oprit în ultimii ani de fiecare dată când a ajuns în Maramureș, a semnat în cartea de onoare, apoi a plecat spre București. Arhimandritul Serafim Man este, de altfel, preotul care i-a spus lui Traian Băsescu, atunci când era primar al Capitalei, că va ajunge președintele României. În timpul opririi la Cluj-Napoca, la primăria condusă de Emil Boc, președintele a evitat să-și explice public relația cu arhimandritul Serafim Man.  „Nu am spus niciodată public, e mult mai mult decât credeți, lăsați-l acolo unde e, în sufletul meu”, a spus Traian Băsescu.

Prezența șefului statului la priveghi a fost, în schimb, explicată de starețul de la Rohia. „Președintele Traian Băsescu a venit să-i aducă un ultim omagiu părintelui Serafim, fiindcă dânsul a fost la Rohia de mai multe ori, când era ministru al Transporturilor, ca primar al Capitalei și ca președinte al țării. S-a întâlnit întotdeauna cu dânsul și i-a spus câteva cuvinte când a fost primar general al Capitalei: că dânsul va ajunge un om mare și va trebui să cârmuiască țara. Și s-a simțit dator să vină să-și ia rămas bun de la părintele Serafim, pentru că mâine nu va putea veni la înmormântare, deoarece va fi la o întâlnire cu Papa Benedict al XVI-lea”, a declarat starețul Mănăstirii Rohia, părintele Macarie, citat site-ul emaramures.ro.

Duhovnicul Serafim Man s-a stins la 77 de ani, după 60 de ani petrecuți la Rohia. A intrat în mănăstire la 17 ani, primit de starețul Justinian Chira, actual Arhiepiscop al Maramureșului și Satmarului. Trei ani mai târziu a fost tuns în monahism, primim numele de Serafim, iar în 1973 a devenit stareț. A fost cel care în 1980 l-a primit pe Nicolae Steinhardt în mănăstire și l-a călugărit.