Președintele Parlamentului ungar: Ruptura între liderii maghiarilor din România și comunitățile lor se adâncește

Publicat: 30 12. 2012, 21:16
Actualizat: 04 07. 2013, 05:35

Ruptura între membrii comunității etnicilor maghiari din România și liderii lor se adâncește, a declarat duminică dimineața președintele Parlamentului ungar Laszlo Kover pentru postul public de radio Kossuth, relatează MTI.

Unii lideri politici etnici maghiari din România caută să își maximizeze influența personală, creând „o hegemonie destul de puternică, o dictatură asupra comunităților lor”, a declarat Kover.

Președintele Parlamentului ungar a notat că tot mai puțini etnici maghiari se prezintă la urne, în comparație cu românii, iar mulți dintre ei votează mai degrabă pentru partide românești decât pentru formațiuni maghiare.

„Rezultatul alegerilor parlamentare din România a fost ultimul averisment în acest sens”, a subliniat el.

De asemenea, Kover a pus prezența slabă la urne a etnicilor maghiari pe seama rolului liderilor maghiari în dezintegrarea comunității.

La alegerile de la 9 decembrie, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR), creată în urmă cu 22 de ani, a obținut un scor de 5,3% și mandate în ambele Camere ale Parlamentului român, în timp ce Partidul Popular Maghiar din Transilvania, o formațiune înființată relativ recent, a obținut un scor de 0,8% și nu a intrat în Legislativ.