Prima reacție politică în cazul „sclavelor” românce de la fermele din Sicilia

Publicat: 12 03. 2017, 19:28
Actualizat: 12 03. 2017, 20:17

„Mii de românce, victime ale sclaviei in Republica Italiana. Ce fac MAI, MAE si Ministerul Muncii? Ce face guvernul asa zis social democrat? Ce fac doamnele din Guvernul României? Ministerul Afacerilor Interne detașează resurse importante in sprijinul omologilor italieni pentru prinderea infractorilor romani. E un lucru bun. Este însă nevoie de mai mult de atat!

În baza acestei colaborări, ar putea oare Dna. ministru Carmen Dan sa ceara la rândul ei identificarea cetățenilor italieni care gestionează aceste rețele de sclavie? Vrem sa știm câte astfel de sesizări cu privire la tratamentul inuman si abuziv suferit de cetățenii romani au fost făcute de miniștrii romani de interne catre omologii din Italia si Spania. Sau ministrul de Interne afla din presa despre amploarea acestui fenomen?”, a scris Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.

 

Aproximativ 5.000 de românce lucrează sezonier la fermele din provincia italiană Ragusa, situată în Sicilia, al treilea mare producător de legume din Europa. Aici, până la 7.500 de femei, majoritatea românce, trăiesc în sclavie. Potrivit organizației pentru apărarea drepturilor imigranților, „Proxyma Association”, peste jumătate dintre femeile care lucrează în serele de aici sunt forțate să întrețină relații sexuale cu angajatorii lor, iar aproape toate lucrează în condiții de muncă fortață și exploatare cruntă. Nicoleta Boloș este una dintre ele. Românca le-a povestit jurnaliștilor de la The Observer, publicație săptămânală a ziarului britanic The Guardian, abuzurile prin care a trecut.