Primul partid care contestă public listele suplimentare pentru diaspora

Publicat: 23 08. 2016, 19:23
Actualizat: 30 08. 2016, 15:47

„Sunt aspecte care eu cred că trebuie rezolvate prin Ordonanță de Urgență și sunt câteva lucruri care din punctul meu de vedere nu au ce căuta în OUG, dar este treaba Guvernului, că noi nu putem împiedica Guvernul să dea Ordonanțe de Urgență. De exemplu, listele suplimentare n-au ce căuta în acest moment în acest sistem gândit prin prisma legii alegerilor parlamentare. Secții de votare peste tot, da”, a declarat liderul UDMR, la RFI.

Întrebat de ce se opune listelor suplimentare, Kelemen a răspuns că „lasă loc de o manipulare uriașă”.

„Așa cum nici în România nu se poate vota prin corespondență din păcate și se poate vota prin corespondență din străinătate și noi am susținut acest lucru, cu listele suplimentare iarăși lucrurile stau la fel. Este un risc uriaș și veți vedea scandalul după alegerile parlamentare pe aceste liste suplimentare. De aceea, eu i-am spus și doamnei ministru când am discutat, în afară de listele suplimentare cu celelalte prevederi sunt de acord”, a explicat liderul UDMR.

Săptămâna trecută, Guvernul a pus în dezbatere publică proiectul de OUG care prevede că MAE poate dispune înființarea de secții de vot suplimentare, pe lângă cele organizate pe lângă ambasade și consulate, românii din diaspora care vor să voteze prin corespondență sau la secție se pot înscrie în Registrul electoral și prin e-mail, reglementând și votul pe liste suplimentare.

În jur de 500 de români din diaspora s-au înscris, în ultima perioadă, în Registrul electoral cu opțiunea pentru vot prin corespondență, numărul total ajungând la 4.789 față de 4.286 câți figurau în evidența Autorității Electorale Permanente în urmă cu mai bine de o săptămână, potrivit Mediafax.

Potrivit AEP, un număr de 6.081 de români s-au înscris în Registrul Electoral, din care 4.789 au menționat opțiunea pentru votul prin corespondență, iar 1.292 au optat pentru votul în secțiile de votare.

Cei mai mulți cetățeni români care vor să voteze prin corespondență sunt în Spania – 2.283. În Italia sunt 987 de români care vor să voteze prin corespondență, În Germania 223, iar în Franța 206.