Probleme pentru Olaf Scholz / Trafic feroviar îngreunat în Germania din cauza unei greve de 3 zile / Greva se suprapune peste protestele fermierilor

Publicat: 10 01. 2024, 10:14
Sursa FOTO/ X - @Schuldensuehner

Germania se confruntă miercuri cu haos în transporturi, cauzat de o grevă națională de trei zile a mecanicilor de tren, dublată de protestele în curs ale fermierilor supărați de reducerile planificate ale guvernului condus de Olaf Scholz în ce privește subvențiile la motorină.

Greva feroviară a fost declarată oficial marți, după ce un tribunal al muncii din Frankfurt a respins o acțiune temporară solicitată de operatorul feroviar german Deutsche Bahn (DB), transmite publicația Deutsche Welle.

În timpul grevei, serviciile feroviare vor funcționa după un orar de urgență foarte redus, forțând mulți dintre milioanele de pasageri să-și anuleze călătoriile sau să găsească alte modalități de a ajunge la destinații.

Aproximativ 80% din serviciile pe distanțe lungi vor fi anulate, în timp ce liniile regionale vor fi afectate în diferite măsuri, a spus operatorul german feroviar, citat de DW.

Și mecanicii trenurilor de marfă vor intra în grevă până vineri seara. Greva a fost convocată de sindicatul mecanicilor de tren, GDL, care cer salarii mai bune, împreună cu o reducere a muncii de la 38 la 35 de ore pe săptămână. Este a treia și cea mai mare grevă a personalului din transport de când sindicatul lor a început negocierile cu DB și alți transportatori în noiembrie.

Printre revendicările mecanicilor se numără și o creștere a salariului cu 555 de euro pe lună și un bonus unic de compensare a inflației de 3.000 de euro, precizează Reuters.

Continuă protestele fermierilor în Germania

Fermierii germani au început luni o săptămână de proteste la nivel național, blocând drumurile cu tractoare, ca răspuns la planurile de eliminare treptată a subvențiilor agricole, în timp ce guvernul de coaliție se străduiește să-și conserve finanțele, transmite Reuters.

Imaginile de pe rețelele sociale au arătat convoaie de tractoare și camioane, unele împodobite cu pancarte de protest pe care scria „Fără fermieri, fără mâncare, fără viitor”, pe drumurile germane.

La Berlin, o coloană de zeci de tractoare a blocat bulevardul principal care ducea la Poarta Brandenburg.

Fermierii sunt supărați din cauza propunerii guvernului de scădere a subvenției la motorină. Astfel, subvenția fiscală a fermierilor pentru motorina agricolă va fi redusă cu 40% în acest an și cu 30% în 2025, încheindu-se complet din 2026, transmite guvernul german. (detalii AICI)

CITIȚI ȘI:

Amalija Knavs, mama fostei prime doamne Melania Trump, a murit la vârsta de 78 de ani

Marcel Ciolacu e gata să lucreze cu noul prim-ministru al Franței / Premierul îl felicită pe Gabriel Attal