Promisiunea pe care premierul Ungariei le-o face maghiarilor din Transilvania

Publicat: 02 10. 2017, 09:47

Viktor Orban a participat la slujba de sfințire a bisericii reformate din comuna Florești, județul Cluj, construită cu fonduri de peste 2 milioane de lei alocate de către guvernul Ungariei.

"Acolo unde există muncă, voință de a acționa și unitate, ajutorul nu va întârzia să apară. Suntem mândri că guvernul ungar a avut șansa să sprijine finalizarea acestei biserici", a spus Orban.

Premierul Ungariei a precizat că guvernul de la Budapesta a putut să ajute comunitatea din Florești întrucât, din 2014, etnicii maghiari din Bazinul Carpatic au avut șansa să susțină "o politică națională transfrontalieră care își asumă responsabilitatea pentru toate comunitățile ungare".

Viktor Orban le-a cerut sprijinul cetățenilor ungari din Transilvania pentru protejarea unității comunităților și a pledat pentru susținere în vederea alegerilor parlamentare din Ungaria din 2018.

"Noi, ungurii, vom avea un viitor și vom putea să ne protejăm comunitatea, clădirile și patrimoniul intelectual doar dacă ne unim. Vom avea un viitor dacă vom crea condițiile pentru ca voi să puteți trăi în țara în care doriți. Europa occidentală – din neglijență sau naivitate – și-a ascuns simbolurile religioase și și-a întors spatele de la cultura proprie, fără să-și dea seama că, făcând acest lucru, renunță la propriul viitor", a mai spus Orban. 

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a participat, duminică, la slujba de sfințire a bisericii reformate din comuna Florești, județul Cluj, construită cu fonduri de peste 2 milioane de lei alocate de către Guvernul Ungariei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Viktor Orban a ajuns, duminică, la biserica reformată din comuna Florești, de lângă Cluj-Napoca, însoțit de episcopul reformat al Ardealului, Kato Bela, și de președintele Comisiei de politică externă a Parlamentului de la Budapesta, Nemeth Zsolt, pentru a participa la slujba de sfințire a lăcașului de cult. Premierul Ungariei a fost aplaudat la sosire de către credincioșii prezenți.

Reprezentanții Eparhiei Reformate a Ardealului au declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că investiția în construirea bisericii din Florești s-a ridicat la suma de 3,5 milioane de lei, din care 2,3 milioane de lei au fost alocați de Guvernul Ungariei.

Premierul Ungariei s-a aflat sâmbătă într-o vizită în județul Cluj și a participat la mai multe manifestări organizate de Biserica Reformată. El a avut și o întâlnire cu conducerea UDMR, la sediul Prezidiului din Cluj-Napoca.

Viktor Orban va participa, luni, la Oradea, la deschiderea anului universitar la Universitatea Partium.