Protocolul pe care serviciile secrete l-au încheiat în mandatul lui Ion Iliescu și care funcționează și astăzi. Care sunt ministerele ce colaborează cu SRI

Redactor:
Departamentul Social
Protocolul pe care serviciile secrete l-au încheiat în mandatul lui Ion Iliescu și care funcționează și astăzi. Care sunt ministerele ce colaborează cu SRI
În plin scandal legat de existența protocoalelor încheiate de diferite instituții cu serviciile secrete, unele denunțate deja de SRI, ies la iveală acte care încă sunt funcționale. Este cazul protocolul de cooperare privind activitatea de informații pentru securitate națională, încheiat în 2004, în timpul mandatului de președinte al lui Ion Iliescu.

„Protocolul general de cooperare privind activitatea de informații pentru securitate națională” a fost încheiat la data de 27 octombrie 2004, la inițiativa CSAT, serviciile și ministerele implicate fiind semnatari ai documentului. La acel moment, președinte al României era Ion Iliescu. Documentul este invocat și în raportul de activitate al Serviciului Român de Informații (SRI) pentru anul 2014.

„Instituțiile semnatare ale Protocolului general de cooperare privind activitatea de informații pentru securitate națională (SRI, SIE, MApN, MAI, MJ, SPP, STS și ORNISS) au urmărit respectarea principiilor legalității, coordonării unitare, competenței materiale, secretizării mijloacelor și metodelor specifice folosite în obținerea datelor și informațiilor și proprietății intelectuale asupra informațiilor care fac obiectul cooperării. Au fost acoperite, prin acțiuni specifice, toate domeniile reglementate de Protocol, SRI acționând prioritar în direcția îndeplinirii atribuțiilor sale generale. Activitățile de cooperare s-au axat, preponderent, pe contracararea unor acțiuni de corupție și fraudă, cu vectori din rândul decidenților/funcționarilor administrației publice locale sau centrale și ai altor instituții ale statului, precum și gestionarea riscurilor generate de activitățile infracționale ale unor grupări de criminalitate organizată cu conexiuni transfrontaliere. S-au eficientizat instrumentele de comunicare și conlucrare directă cu ceilalți parteneri, stabilindu-se proceduri/abordări operative în transmiterea informațiilor de interes interinstituțional. De asemenea, conform tendinței de descentralizare, au crescut consistența și calitatea cooperării „pe orizontală” cu structurile teritoriale ale instituțiilor – părți semnatare ale Protocolului, cu rezultate notabile asupra relevanței sesizărilor transmise la nivel județean”, se arată în raportul SRI pentru anul 2014.

În ultima perioadă s-a discutat despre echipe mixte procurori-ofițeri, acest lucru fiind negat de instituțiile în cauză. Pe de altă parte, în raportul de activitate al SRI din anul 2014, instituția vorbește și despre existența unor grupe operative formate din experți ai instituțiilor semnatare.

„Dintre modalitățile de cooperare, locul central l-a avut schimbul de date și informații, realizat în conformitate cu normele legale și cu respectarea termenelor de comunicare a datelor solicitate de instituțiile partenere. De asemenea, au fost constituite grupe operative sau de coordonare comune, compuse din experți ai părților semnatare, pentru executarea unor misiuni complexe și exploatarea în comun a autorizațiilor de interceptare a comunicațiilor vectorilor, ceea ce a potențat documentarea calificată a activităților infracționale”, explică SRI în raportul postat pe site.

Cooperarea s-a realizat și prin: efectuarea, la cererea uneia dintre părțile semnatare, de verificări în bazele de date operative, inclusiv în cadrul unor relații de cooperare externe; accesul online la bazele de date; participare la activități comune desfășurate în țară; elaborarea, în comun, a unor evaluări/informări și propuneri destinate Consiliului Suprem de Apărare a Țării; efectuarea de investigații informative și lucrări de supraveghere operativă; acordarea de asistență logistică, tehnică și organizatorică pentru îndeplinirea misiunilor specifice; schimb de experiență și specialiști și sprijinirea reciprocă în procesul de formare și perfecționare a pregătirii profesionale a personalului, se explică în raportul SRI.

Potrivit sursei citate, „principalele activități de cooperare s-au realizat pe relația cu Ministerul Public, MAI, MApN, SIE, SPP și Ministerul Justiției”. În raport, SRI a explicat cum a funcționat colaborarea cu fiecare dintre principalele instituții semnatare ale protocolului.

„Parteneriatul cu Ministerul Public a funcționat și în 2014 la parametri optimi, fapt reflectat în dinamica rezultatelor atât din perspectiva cunoașterii, prevenirii și combaterii amenințărilor la adresa securității naționale, cât și din punctul de vedere al efectelor în planul instrucției penale. Cooperarea cu MAI și-a menținut tendința ascendentă din punct de vedere calitativ înregistrată în anii anteriori, iar în 2014 s-a constatat, spre deosebire de perioada anterioară, o creștere și a volumului activităților de cooperare. Conlucrarea s-a caracterizat prin disponibilitate reciprocă în realizarea schimburilor de informații, înregistrându-se, totodată, progrese în ceea ce privește debirocratizarea și operativitatea demersurilor.

Colaborarea cu MApN, în creștere atât din punct de vedere calitativ, cât și numeric, s-a evidențiat prin nivelul ridicat de consistență și complexitate a activităților desfășurate. Pe relația cu SIE, schimbul de informații s-a dinamizat, înregistrându-se o creștere de aproximativ 32%, comparativ cu 2013. În ceea ce privește conlucrarea cu SPP, se constată o scădere a volumului de activități vizând protecția demnitarilor, respectiv a numărului de controale antiteroriste și intervenții pirotehnice. Referitor la cooperarea cu Ministerul Justiției, se remarcă sporirea semnificativă a schimbului de mesaje. Dat fiind specificul activității, cooperarea cu STS s-a menținut la un nivel relativ sc scăzut, limitându-se în mare parte la acordarea, la cerere, de asistență tehnică de specialitate”, se arată în raportul de activitate al SRI din anul 2014.

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
Doinița Oancea rupe tăcerea! Adevărul despre despărțirea de bărbatul cu care urma să se căsătorească:...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca...
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Roxana Ghiță l-a uitat pe Albert Oprea. Pe cine votează la Survivor România
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide