PSD anunță scăderea prețurilor la alimentele de bază. Florin Barbu: Unele alimente s-au ieftinit cu 50%

Publicat: 01 08. 2023, 17:17
Actualizat: 01 08. 2023, 17:20
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, anunță cu cât s-au ieftinit alimentele, începând cu 1 august. Scăderile de prețuri vin în urma plafonării adaosului comercial la 14 produse de bază, stabilită printr-o ordonanță de urgență adoptată de Cabinetul Ciolacu, pe 30 iunie.
Măsura prevede plafonarea adaosului diferențiat pe tot lanțul, de la producător la vânzătorul final.
Este 1 august și prețurile la 14 alimente care fac parte din coșul de cumpărături de bază, au scăzut chiar până la 50%, așa cum ne-am asumat!”, a transmis ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Măsura PSD se dovedește viabilă din punct de vedere economic, iar criticii care acuzau intervenția statului în economie și, timp de o lună, au desființat-o fără nicio bază, văd astăzi că au greșit!
Măsura inițiată de PSD se aplică pe o perioadă de trei luni de zile. Și ministrul Finanțelor, susținut de liberali, anunța ieftiniri considerabile. Marcel Boloș a declarat înainte de adoptarea actului normativ că, la finalul celor trei luni, vor face o analiză a impactului măsurilor și apoi vor lua „deciziile care privesc consecințele ordonanței”.
Ministrul Agriculturii că scăderea prețurilor la alimentele de bază înseamnă o creștere reală a puterii de cumpărare a românilor. Florin Barbu își susține afirmația cu cifra inflației pe luna iunie, prezentată de INS, care a fost de 10,3%
Conform INS, inflația pe luna iunie a fost de 10,3%, deci scăderea prețurilor la alimentele de bază înseamnă o creștere reală a puterii de cumpărare a românilor. Această măsură utilă va contribui și la reducerea inflației a cărei creștere a fost influențată de prețurile la energie și alimente, a transmis Florin Barbu, pe Facebook.

Timp de trei luni, 14 alimente de bază vor avea adaosul comercial plafonat.

1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități
2. Lapte de vacă de consum 1 litru, grăsime 1,5%, cu excepția UHT
3. Brânză telemea de vacă vrac
4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
5. Făină albă de grâu ”000” 1 kg
6. Mălai 1 kg
7. Ouă de găină calibrul M 10 bucăți.
8. Ulei de floarea-soarelui 1 litru
9. Carne proaspătă de pui
10. Carne proaspătă de porc
11. Legume proaspete vrac
12. Fructe proaspete vrac
13. Cartofi proaspeți albi vrac
14. Zahăr alb tos 1 kilogram

Foto: Facebook/Florin Barbu