PSD, PNL și UDMR și-au împărțit prefecții din teritoriu. La conducerea Vămilor a ajuns propunerea social-democraților

Publicat: 14 12. 2021, 17:07
Premierul Nicolae Ciucă / Sursa foto: Guvernul României

Liderii PSD, PNL și UDMR și-au împărțit, luni, în ședința coaliției de guvernare, posturile de prefecți. Astfel, PSD va avea 20 de prefecți, PNL – 18, iar UDMR, patru. În plus, partidele de guvernare își împart și alte poziții-cheie în instituții ale statului, printre care șefia ANAF, care revine PNL, și a Autorității Vamale Române, atribuită PSD.

 Discuțiile din ședința coaliției în care s-au împărțit prefecții a fost una tensionată, existând contre pe mai multe județe, au declarat surse politice pentru Digi24.ro. PNL și UDMR și-au disputat reprezentatul Guvernului în județul Cluj. UDMR a vrut să își păstreze prefectul, însă acesta i-a revenit PNL. PSD a renunțat la un prefect, față de varianta inițială a discuțiilor, și va avea 20, dintre care și prefectul Capitalei.

Împărțirea prefecților pe județe

Potrivit Digi24, funcțiile de prefecții revin:

  • PSD în: Bacău, Bistrița Năsăud, Brăila, Caraș, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Ialomița, Iași, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Satu Mare, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vrancea, București.
  • PNL în: Alba, Argeș, Bihor, Botoșani, Brașov, Buzău, Călăași, Cluj, Constanța, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Olt, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vaslui.
  • UDMR: Covasna, Harghita, Sălaj și Arad.

Bogdan Lari Mihei revine la șefia Vămilor

În plus, în conformitate cu algoritmul coaliției, premierul Nicolae Ciucă l-a numit, luni, la propunerea ministrului Finanțelor, social-democratul Adrian Câciu, pe Bogdan Lari Mihei la șefia Autorității Vamale Române. Acest a mai coordonat Direcţia Generală a Vămilor, când se afla în subordinea ANAF, în perioada aprilie 2018 – februarie 2019, respectiv în perioada Liviu Dragnea. Bogdan Lari Mihei a fost numit în mandatul lui Ionuț Mișa în funcția de vicepreședinte ANAF și a fost schimbat din funcție de Viorica Dăncilă, în 2019.

În ceea ce privește studiile, Bogdan Lari Mihei (48 de ani) a absolvit Facultatea de Construcții Civile, Agricole și Industriale din cadrul Universității Tehnice de Construcții București (între 1991 -1998 conform CV-ului de pe site-ul ANAF), dar și o diplomă de la Universitatea Biotera – Facultatea de Drept / Universitatea Transilvania Brașov.

Noua instituție a fost înființată după ce Parlamentul a adoptat o lege inițiată de fostul ministru al Finanțelor Eugen Teodorovici, în octombrie.