Culisele discuțiilor legate de Schengen. Rareș Bogdan: Cancelarul austriac Karl Nehammer a fost foarte agresiv. Mi-a amintit că Austria a fost imperiu. M-a șocat

Publicat: 08 12. 2022, 07:31
Actualizat: 08 12. 2022, 08:32
Rareș Bogdan / Sursa FOTO: Facebook

Europarlamentarul Rareș Bogdan a relatat cum a decurs întâlnirea cu cancelarul austriac Karl Nehammer pe tema aderării României la Spațiul Schengen. „A zis că și el știe istorie și că se bucură că știu istorie și că Austria a fost imperiu, ceea ce m-a șocat. Într-o discuție normală nu amintești de o chestiune de acum 120 de ani”, a povestit Bogdan.

„Cancelarul a fost foarte agresiv. A vorbit de cei 75.000 de migranți ilegali și a făcut referire la faptul că una dintre cele 2 rute e pe teritoriul României. A contestat cifrele Frontex”, a spus Rareș Bogdan, adăugând că nu se pune problema să existe presiuni asupra firmelor austriece din România.

„E inacceptabil să spui așa ceva. E incredibilă argumentația. Statul român nu face presiuni. Vreau să văd un singur CEO care se plânge de rele tratamente”, a declarat europarlamentarul, la Digi 24.

În timpul discuțiilor, Nehammer a propus un calendar pentru o decizie în privința României și Bulgariei la Spațiul Schengen în luna martie.

Vă recomandăm să citiți și: România, în zodia Schengen. Consiliul JAI, ziua decisivă. Austria, singurul stat care se opune aderării României și Bulgariei / Ciucă: „Mergem până la capăt”

„Poporul român nu o să accepte un refuz, e un sentiment de incorectitudine”

„Sunt multe presiuni pe el. A intrat încordat, agresiv. Parcă vorbea în piață publică. A zis că nu e vorba de retorică electorală, dar sunt alegeri în Austria. A zis că nu se aștepta să fie primit atât de dur, că înțelege supărarea României, dar să înțeleagă că sunt mai multe lucruri care ne unesc, că trebuie să rezolve problema migranților din Austria. El a țintit mult Bulgaria. Apoi a vorbit de a două rută de migranți pe care ei o au documentată. O rută prin Bulgaria, Turcia, România. A fost foarte atent la momentul în care am explicat că această chestiune va fi percepută negativ. Poporul român nu o să accepte un refuz, e un sentiment de incorectitudine”, a povestit europarlamentarul.

Rareș Bogdan se declară optimist în privința votului din Consiliul JAI.

„A fost destul de șocat de primirea grupului PPE, care e în general destul de prietenos. A fost încolțit. A avut un șoc când i-am zis să aibă grijă cu sentimentul care se poate crea într-o țară profund proeuropeană și să nu creeze euroscepticism acolo unde nu există.

A zis că și el știe istorie și că se bucură că știu istorie și că Austria a fost imperiu, ceea ce m-a șocat. Într-o discuție normală nu amintești de o chestiune de acum 120 de ani. I-am spus că nu e cazul să ne întoarcem și că e bine să privim lucrurile care ne apropie”, a mai spus Rareș Bogdan.

Consiliul JAI se pronunță în privința aderării României la spațiul Schengen

Cererea de aderare la Spațiul Schengen ajunge joi pe masa Consiliului Uniunii Europene pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI).

Sunt lupte aprige în culise. În timp ce toate statele europene sunt de acord cu acest pas pentru țara noastră, Austria se opune vehement: „Nu există aprobare pentru extinderea cu Bulgaria și România”.

Este invocat numărul de migranți ilegali care tranzitează România în mod ilegal și care pun în pericol siguranța comunitară. În cealaltă tabără, România strigă sus și tare: „Blocarea aderării României nu va aduce răspunsurile căutate de Austria”. „Suntem hotărâți să mergem până la capăt”, afirmă premierul Nicolae Ciucă.

Alte știri pe același subiect:

VIDEO | Dan Dungaciu, analist de politică externă: „Vreau să cred că nu ne-au respins intrarea în Schengen. România și Bulgaria protejează frontierele Greciei”