Reacția lui Băsescu, după decizia CNSAS privind colaborarea cu Securitatea: O să am o poziție publică despre asta

Publicat: 10 05. 2019, 17:12

„Sunt la a cincea adeverință. Înțeleg că… colaborare, colaborare, dar nu există un angajament. E în regulă, o să mă duc să văd dosarul după ce se termină la instanță și o să am o poziție publică legată de acesta.

Reacția acestuia vine după ce surse din CNSAS au precizat, pentru MEDIAFAX, că, în ședința de joi, membrii Colegiului au dispus trimiterea către Secția de Contencios a Curții de Apel București o acțiune pentru a fi stabilit dacă a fost sau nu colaborator al Securității.

De altfel, într-un comunicat transmis presei joi, CNSAS arată aceste informații, fără a fi precizat însă numele persoanei în cauză: „Colegiul a aprobat Nota de Constatare și a dispus introducerea la Secția de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel București a acțiunii în constatare pentru stabilirea calității de colaborator al Securității, pentru următoarea categorie de persoane: – art. 3 lit. b, art. 5 alin.1 (deputat sau senator în Parlamentul României, membru în Parlamentul European) – 1 persoană”.

Fostul președinte Traian Băsescu este cap de listă din partea PMP, formațiunea a cărei președinte de onoare este, la alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai 2019. Tot în comunicatul de joi, CNSAS arată că au fost eliberate adeverințe pentru 19 persoane, candidați la europarlamentare, din care să rezulte că nu au fost colaboratori ai Securității. Băsescu nu este pe listă.

CNSAS l-a mai verificat pe Băsescu în 2002, 2004, 2006, 2009 și 2013, concluziile fiind acelea că lui nu i se poate atribui calitatea de colaborator al Securității.