Reacția lui Kelemen Hunor, după ce Mihai Tudose și-a cerut scuze pentru afirmațiile legate de steagul secuiesc

Publicat: 01 02. 2018, 14:12
Actualizat: 02 10. 2018, 20:17

Potrivit unei postări scrise joi pe o rețea de socializare, Kelemen Hunor a subliniat că niciun politician al Opoziției nu s-a delimitat de afirmațiile fostului premier privind steagul secuiesc.

„Acceptăm scuzele exprimate public de fostul premier, Mihai Tudose, care deși au fost formulate după decizia Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, reprezintă un gest de normalitate față de comunitatea noastră. Constatăm, totodată, cu regret că nici până în acest moment, niciun politician al Opoziției nu s-a delimitat de afirmațiile fostului premier prin care amenința că va flutura membri ai unei minorități dacă aceștia își exprimă identitatea prin simbolurile proprii”, a menționat Kelemen Hunor.

Fostul premier Mihai Tudose s-a apărat la CNCD pentru declarația referitoare la autonomia Ținutului Secuiesc. El spune că a fost „o lecție din care a învățat că e mai multă nevoie de rigurozitate și atenție în exprimarea publică pentru a nu genera fără voie interpretări pe care nu și le asumă”.

„În data de 30 ianuarie m-am prezentat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru a susține punctul meu de vedere cu privire la declarațiile mele din emisiunea «Jocuri de putere» din data de 10-01-2017. Prin declarația în cauză am dorit să-mi exprim doar punctul de vedere cu privire la necesitatea respectării legii în domeniul folosirii însemnelor oficiale ale statului, respectiv la responsabilitatea funcționarilor publici de a aplica legea în acest sens. Și pe această cale doresc să îmi cer scuze public față de orice comunitate sau membrii unei minorități care în urma declarației mele ce a lăsat loc de interpretări de incitare la ură sau violență s-au simtit lezați”, a scris Tudose pe Facebook.

El susține că această interpretare nu este în acord cu valorile și principiile sale, respectiv dialogul și respectul reciproc între comunități și de a se manifesta împotriva oricărei forme de intoleranță și incitare la ură.

„A fost o lecție din care am învățat că e mai multă nevoie de rigurozitate și atenție în exprimarea publică pentru a nu genera fără voie interpretări pe care nu mi le asum”, a conchis fostul premier.
Fostul premier Mihai Tudose a declarat, în ianuarie, referitor la declarația comună privind autonomia regională sau teritorială, autonomia locală și cea culturală, semnată de liderii UDMR, PPMT ȘI PCM, că nu se pune problema unei astfel de autonomii și toți cei care vor flutura steagul secuiesc, vor flutura alături de steag.