Reacții după ce Kovesi a devenit procuror-șef european | Barna: V-am promis înainte de europarlamentare că trimitem la Bruxelles oameni competenți / Orban: O victorie imensă pentru România / USR PLUS: Delegația noastră din PE a făcut diferența / Iohannis și Dăncilă, mesaje de ultimă oră

Publicat: 19 09. 2019, 16:34

UDMR, despre Kovesi la șefia Parchetului European: Noi susținem această decizie

Reprezentanții UDMR au transmis că în cazul în care Parlamentul European și Consiliul UE consideră că este potrivită Laura Codruța Kovesi pentru șefia Parchetului European, atunci Uniunea susține decizia respectivă.

„Poziția noastră în privința numirii Laurei Kövesi nu s-a schimbat din primăvară. Dacă doamna Kövesi este considerată potrivită de Parlamentul European și de Consiliul UE pentru ocuparea funcției de procuror șef european – așa cum s-a și întâmplat de altfel – noi susținem această decizie”, au transmis reprezentanții UDMR, joi, într-un anunț de presă.

Dăncilă, prima reacție după votul pentru Kovesi: Imaginea României ar putea avea de suferit

Premierul Viorica Dăncilă a avut joi prima reacție după succesul obținut de Laura Codruța Kovesi la Consiliul UE și spune că imaginea României va avea de suferit dacă acuzele care i se aduc fostei șefe a DNA se vor dovedi întemeiate.

Citiți continuarea…

Nicolicea: Își va exercita atribuțiile

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat, joi, că în cazul în care Laura Codruța Kovesi va ajunge procuror șef european, aceasta își va exercita atribuțiile. Acesta a mai spus că neimplicarea ambasadorului Odobescu nu este un „mandat” din partea premierului.

Citiți continuarea…

Klaus Iohannis: Votul dat de statele membre ale UE confirmă aprecierea pentru competența lui Kovesi

Klaus Iohannis a declarat că votul de joi din COREPER al statelor membre ale UE confirmă aprecierea pentru pregătirea și competența Laurei Codruța Kovesi.

Șeful statului a precizat că rezultatul reprezintă o victorie importantă pentru România.

Citiți continuarea…

USR-PLUS, despre Kovesi: Delegația noastră din PE a făcut diferența la votul pozitiv de astăzi

Alianța USR-PLUS a transmis că europarlamentarii USR-PLUS au făcut diferența care a condus la votul pozitiv primit, joi, de Laura Codruța Kovesi, în COREPER, pentru desemnarea sa în funcția de procuror-șef european.

„Delegația Alianței USR PLUS în Parlamentul European a făcut diferența care a condus la votul pozitiv de astăzi pentru numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef al Parchetului European. De azi, candidata din România are cale liberă pentru a ocupa una dintre cele mai importante poziții în Uniunea Europeană. În Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană (COREPER) s-a dat votul pozitiv și decisiv pentru numirea fostei șefe a DNA, după ce același comitet votase, înainte de alegerile din 26 mai, pentru susținerea candidatului Franței”, se arată într-un comunciat emis, joi, de Alianța USR-PLUS.

Co-președintele delegației Alianței USR-PLUS în Parlamentul European, Dragoș Tudorache, a precizat că delegația USR-PLUS a purtat negocieri cu grupul Renew Europe pentru a schimbarea deciziei din COREPER.

„Când am ajuns la Bruxelles exista un blocaj în numirea doamnei Kovesi datorită faptului că Parlamentul European o susținea pe ea dar Consiliul Uniunii Europene pe candidatul francez. Au urmat negocieri susținute pentru a convinge mai multe state membre să-și schimbe poziția iar noi am făcut acest lucru coordonat, vorbind cu șefii de guverne care sunt reprezentați în grupul Renew Europe. Cel mai important argument pentru schimbarea poziției de azi a COREPER este faptul că Franța a anunțat susținerea pentru Codruța Koveși iar acest lucru s-a întâmplat prin eforturi susținute și întâlniri pe care le-am avut cu colegii noștri francezi din grup dar și din alte state care nu aveau o poziție clară”, spune Dragoș Tudorache, co-președinte al delegației Alianței USR PLUS în Parlamentul European.

„Rezultatul de azi arată că putem avea un cuvânt greu în Europa dacă ne propunem asta. Am anunțat încă din campania electorală că vom face totul pentru a câștiga influență la nivelul UE și o vom folosi în interesul României. Azi vedem ce înseamnă să ai influență europeană și să susții un candidat român la funcția de procuror-șef european cu toată forța. Evident, meritele sunt ale Laurei Codruța Kovesi pentru că are un CV ireproșabil și a convins prin integritatea ei și prin extraordinara muncă pe care a făcut-o la DNA”, spune Cristian Ghinea, co-președinte al delegației USR PLUS în PE.

Comunicatul USR-PLUS reamintește că Franța a anunțat în luna iulie că o susține pe Kovesi în funcția de procuror-șef al Parchetului European după ce contracandidatul francez Jean-François Bonhert a acceptat propunerea de a ocupa poziția de procuror-șef al Parchetului Național Financiar Francez.

„Președintele Grupului Renew din Parlamentul European, Dacian Cioloș, a discutat pe 5 iulie cu președintele Emmanuel Macron despre finalizarea procedurii de desemnare a procurorului-șef european și au convenit că vor lucra împreună pentru a găsi soluții rapide de deblocare a situației din Consiliu și a realiza cât mai repede nominalizarea șefului Parchetului European, pornind de la sprijinul pe care Laura Codruța Kovesi l-a obținut în Parlament și punctajul excelent de la evaluarea comisiei de experți. Pe 17 septembrie a avut loc o nouă rundă de discuții cu președintele Franței”, se mai rată în comunicatul emis de USR

De asemenea, ca membru în Conferința președinților din Parlamentul European, Dacian Cioloș a reconfirmat fără dubiu sprijinul parlamentului pentru Laura Codruța Kovesi.

„Eforturile noastre în Parlamentul European dau roade. Mă bucur că Laura Codruța Kovesi a primit azi un vot pozitiv în Consiliu de la ambasadorii statelor membre și, astfel, are cale liberă pentru funcția de procuror-șef european. O felicit, este meritul ei că a ajuns aici și a convins prin integritate și competență dovedită în conducerea DNA și a Ministerului Public. Am reusit împreună cu colegii din Alianța USR PLUS și din grupul Renew Europe să acționăm coordonat pentru a depăși blocajul politic care a existat până acum în parte și datorită împotrivirii guvernului PSD”, a scris președintele PLUS Dacian Cioloș, joi, pe Facebook.

Ambasadorii statelor membre ale UE au votat, joi, pentru desemnarea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european. Potrivit surselor MEDIAFAX, au existat 17 voturi „pentru” din totalul de 22 de voturi exprimate.

Ședința Consiliului UE a început la 11:30, ora României.

Surse europene au declarat pentru MEDIAFAX că votul urmează să se comunice Parlamentului European, apoi va mai fi o întâlnire a Consiliului miniștrilor care vor lua act de decizia din COREPER, unde s-a votat pentru desemnarea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef european.

Siegfried Mureșan: Laura-Codruța Kövesi a câștigat în mod categoric votul pentru poziția de procuror-șef european în Consiliul Uniunii Europene

„Laura-Codruța Kövesi a câștigat acum în mod categoric votul pentru poziția de procuror-șef european în Consiliul Uniunii Europene. Candidata noastră a obținut 17 voturi din 22 de voturi exprimate. Este o victorie categorică.
A câștigat dreptatea. A câștigat justiția. A câștigat România oamenilor cinstiți.
Felicitări, Laura-Codruța Kövesi!”, a transmis Siegfried Mureșan, printr-un comunicat de presă.

Orban despre Kovesi: O victorie imensă la care au contribuit decisiv președintele Iohannis și PNL

Ludovic Orban a spus, joi, într-un comunicat, că votul favorabil din COREPER pentru candidatura Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European, este „o victorie imensă” la care și-au adus „contribuția decisivă” președintele Iohannis și liderii și eurodeputații PNL.

„Este o victorie imensă pentru România, la care a contribuit decisiv Președintele Klaus Iohannis, alături de liderii și europarlamentarii PNL care au făcut un lobby intens pentru Laura Codruța Kovesi.

Partidul Național Liberal, în calitate de membru al PPE, a folosit toate pârghiile de influență pentru a obține acest rezultat, reușind să determine schimbări de poziții în rândul țărilor care inițial nu au votat în favoarea Laurei Codruța Kovesi”, a transmis, joi, liderul PNL Ludovic Orban, într-un comunicat de presă.

Președintele PNL a mai spus că votul pentru Kovesi este imporant în contextul opoziției venite din partea Guvernului și parlamentarilor PSD.

„În momentul critic, am reușit să câștigăm în favoarea candidatului român bătălia cu PSD din Parlamentul European, care și-a declarat susținerea pentru Laura Codruța Kovesi, după ce Consiliul votase în favoarea candidatului francez. Acel moment a fost hotărâtor pentru parcursul ulterior al candidaturii, în condițiile în care ne-am confruntat cu tactici diversioniste ale europarlamentarilor PSD. Am obținut decizia de menținere a sprijinului Parlamentului European după alegerile europene și am reușit să accelerăm formarea comisiei de negociere pentru a relua, astfel, votul din COREPER. Este un succes cu atât mai important, în condițiile în care Guvernul Dăncilă a militat împotriva candidatului român printr-o campanie agresivă și toxică de fake-news”, mai notează liberalul.

Liderul liberalilor a mai spus că votul din coreper este „o palmă imensă primită de Guvernul Dăncilă din partea statelor europene” și că mesajul transmis Guvernului PSD este că pozițiile pe care le adoptă nu sunt luate în seamă, nu sunt în concordanță cu abordările europene.

„Actualul Guvern este căzut în irelevanță și nu poate obține nimic bun pentru România”, a încheiat Orban.

Ambasadorii statelor membre ale UE au votat, joi, pentru desemnarea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european. Potrivit surselor MEDIAFAX, au existat 17 voturi „pentru” din totalul de 22 de voturi exprimate.

Ședința Consiliului UE a început la 11:30, ora României.

Surse europene au declarat pentru MEDIAFAX că votul urmează să se comunice Parlamentului European, apoi va mai fi o întâlnire a Consiliului miniștrilor care vor lua act de decizia din COREPER, unde s-a votat pentru desemnarea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef european.

Dan Barna: Acum câteva minute ați avut o nouă probă că ne ținem de cuvânt

„Îi transmit felicitările mele Laurei Codruța Kovesi! V-am promis înainte de alegerile europarlamentare că trimitem la Bruxelles și Strasbourg oameni competenți, oameni care fac diferența. Acum câteva minute ați avut o nouă probă că ne ținem de cuvânt. Delegația USR-Plus a avut un rol decisiv în obținerea unui vot pozitiv în Consiliu de la ambasadorii statelor membre pentru nominalizarea Laurei Codruța Kovesi în postul de procuror șef european. Anterior opoziția înverșunată a tripletei Liviu Dragnea-Viorica Dancilă – Tudorel Toader făcuse ca nominalizarea să intre într-un impas. Azi doar Viorica Dăncilă mai insistă să oprească această nominalizare iar opoziția domniei sale nu a contat. Doamna premier și candidat al PSD este izolată în insistența sa stranie de a opri cariera doamnei Kovesi. Nu pot să nu remarc că dacă doamna candidat ar fi acționat decent în trecut și ar fi lăsat-o pe Laura Kovesi să își continue cariera în țară astăzi nu ar mai fi pusă în această poziție de acționa împotriva intereselor propriei țări. Candidatei PSD la președinției îi spun doar atât: nu poți spera să fii președinte al tuturor românilor câtă vreme crezi că victoriile care nu îți aparțin trebuie oprite cu orice preț.”, a scris Barna, pe Facebook.

„În urmă cu un an și după hărțuieli necontenite, Liviu Dragnea își impunea voința și reușea să o îndepărteze pe Laura Codruța Kovesi de la DNA. Atunci când președintele Iohannis a semnat decretul de revocare eram în timpul campaniei de strângere de semnături pentru inițiativa #farapenali. A fost unul dintre momentele care ne-au întârit hotârârea să nu dăm înapoi niciun milimetru. „Corupția poate fi înfrântă”, a spus atunci doamna Kovesi. Ea a spus-o de la DNA, noi am spus-o din stradă. Așa am ajuns un milion semnături pentru #farapenali”, a transmis Dan Barna, joi, într-o postare publicată pe Facebook.

Președintele USR a anunțat susținerea Laurei Codruța Kovesi pentru șefia Parchetului European, din partea USR-PLUS .

„Laura Codruța Kovesi este un om cu o misiune: dreptatea. USR și PLUS i-au fost alături anul trecut și îi sunt și azi să-și ducă, până la capăt, misiunea. O vom susține să obține mandatul de procuror european, cu regretul că, fără ea, lupta anticorupție din România se întoarce la vameșii care iau șpagă 70 de euro. Da, s-a întâmplat zilele astea! Kovesi va continua să lupte pentru dreptate la nivel european. Cu sprijinul nostru necondiționat”, a mai spus Dan Barna.

Liderul USR a mai preiczat că USR continuă demersurile în Parlament pentru combaterea corupției.

„Noi continuăm aici. Ne batem în Parlament pentru ca inițiativa #farapenali să ajungă în Constituție pentru că românii susțin ca politicienii condamnați penal să nu mai poată fi primari, parlamentari sau miniștri. Și vrem ca magistrații să-și recapete independența și instrumentele pentru a-i urmări pe politicienii corupți. Da, corupția poate fi înfrântă. Și vreau să ducem această misiune la Cotroceni!”, a mai precizat Barna.

Ambasadorii statelor membre ale UE au votat, joi, pentru desemnarea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european. Potrivit surselor MEDIAFAX, au existat 17 voturi „pentru” din totalul de 22 de voturi exprimate.