REFERENDUM PENTRU DEMITEREA LUI TRAIAN BĂSESCU – ULTIMA ORĂ: USL a convocat Parlamentul în sesiune extraordinară pentru legea referendumului

Publicat: 23 07. 2012, 17:49
Actualizat: 23 07. 2012, 19:59

Parlamentul se va întruni săptămâna viitoare în sesiune extraordinară, convocată de USL, pentru a discuta despre legea referendumului.

Luni se vor reuni Birourile Camerei Deputaților și ale Senatului, iar marți urmează să aibă loc ședința de plen a Senatului. La Comisia Juridică de la Senat a fost trimisă și OUG 41 privind referendumul, senatorii juriști urmând să dea un raport asupra acesteia. Miercuri va fi convocat plenul Camerei Deputaților, care este cameră decizională în ceea ce privește legea referendumului.

Premierul Victor Ponta a declarat ieri că Parlamentul urmează să pună în acord legile privind referendumul, după ce s-a întâlnit la Bruxelles cu oficialii europeni.

Președintele suspendat Traian Băsescu a declarat că nu este normal că până la această oră nu se știe care este cadru legal pe baza căruia se va desfășurea referendumul pentru demiterea sa.

Ordonanța de Urgență 41/2012 prevede că președintele este demis cu jumătate plus unul din numărul celor care se prezintă la referendum. Curtea Constituțională, sesizată asupra legii referendumului depusă de doi parlamentari USL, a impus ca jumătate plus unu din cei aflați pe listele electorale să se prezinte la vot pentru ca referendumul să fie considerat valid. În timpul guvernării PDL, democrat-liberalii au votat o lege prin care președintele putea fi demis dacă jumătate plus unu din cei aflați pe listele electorale spunea „da” la referendum.