Referendumul convocat de Klaus Iohannis, undă verde de la Comisiile juridice

Publicat: 07 02. 2017, 11:43
Actualizat: 15 05. 2018, 09:03

Președintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea a atras atenția pe parcursul dezbaterii asupra efectelor pe plan internațional ale referendumului, făcând trimitere la Convenția Națiunilor Unite împotriva corupției de la New York transpusă în legislație de România.

La rândul său, senatorul PSD Șerban Nicolae a declarat să susține avizul favorabil, însă, în opinia sa nu este necesar referendumul propus de președintele Iohannis.

„Eu susțin ca proiectul de hotărâre pe care îl redactăm să fie de aviz favorabil, în sensul în care există întrunite condițiile de legalitate pentru organizarea referendumului. V-aș ruga, însă, pe cei care susțineți că este necesar, în opinia mea nu este necesar, să identificați și resursele financiare necesar și să apreciați dacă este bine să arătăm că în societatea românească este o confruntare între cei care vor continuarea luptei amicorupție și cei care nu. Mi-e greu să îi identific pe cei care nu vro continuarea luptei anticorupție în afară de cei care au fost condamnați (…)”, a declarat președintele Comisiei juridice din Senat, Șerban Nicolae.

Șerban Nicolae a susținut că nu ar face bine ca România să arate „opiniei publice mondiale” că cineva se împotivește corupției.

„(…) să prezentăm opinie publice mondiale ideea că ar putea în România ca cineva să se opună luptei anti-corupție pentru că o consultare presupune toate opțiunile posibile și cred că nu ne face bine. Nu am văzut nicio inițiativă legislativă care să diminueze lupta anticorupție sau care să o combată (…) nu vorbesc aici de speculații politice pe tema unei ordonanțe care nu a produs niciun efect juridic, ci vorbesc despre măsuri concrete”, a mai spus senatorul PSD Șerban Nicolae.

Senatorul PNL Alina Gorghiu a susținut că „ideea de cost invocată în Comisia juridică nu își are rostul”, afimând că a amesteca costurile cu o problemă care ține de democrația din România este „neserios”.

În replică, Șerban Nicolae a susținut că, în bugetul pentru anul 2017, nu au fost prevăzute costurile pentru organizarea referendumului propus de Klaus Iohannis, iar susținătorii inițiativei președintelui ar fi trebuit să facă acest demers.

„Am constatat ipocrizia celor care, susținând un asemenea gest politic al președintelui, nu s-au grăbit sumele necesare”, a spus Șerban Nicolae.

„Nu cred că va costa mai mult decât ne-a costat corupția și ne va costa în continuare”, a declarat deputatul PNL Cătălin Predoiu.