REUTERS | Cetățenii ruși cer cetățenia Republicii Moldova / Se solicită prelungirea termenului de examinare a solicitărilor

Publicat: 16 01. 2024, 11:21
Foto cu caracter ilustrativ

Autorităţile din Republica Moldova au declarat că întâmpină dificultăţi în a face faţă unei creşteri abrupte a cererilor de acordare a cetăţeniei moldovene cetăţenilor proveniți din Federația Rusă de la începutul invaziei din Ucraina, titrează Reuters. 

Autoritățile de la Chișinău cer prelungirea termenului de examinare a solicitărilor de cetățenie venite din partea cetățenilor ruși, de la 20 de zile cât este în prezent, la 6 luni.

„În contextul creșterii cererilor de cetățenie moldovenească, agenția solicită guvernului să prelungească termenul de examinare a cererilor la șase luni”, în loc de termenul actual de 20 de zile, a precizat Direcția de cetăţenie şi paşapoarte de la Chișinău.

Potrivit sursei citate, 70% dintre solicitanți sunt cetățeni ruși și 20% ucraineni, fără a furniza cifre specifice pentru numărul de persoane care solicită cetățenia Republicii Moldova, precizează Reuters.

„Situația geopolitică din regiune creată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei a generat o creștere a numărului de persoane care doresc să dobândească cetățenia moldovenească”, a declarat un oficial citat de Reuters.

Guvernul pro-european al Republicii Moldova, dar și președintele Maia Sandu, au denunțat invazia Rusiei din februarie 2022, Moldova având graniță la est cu Ucraina. De atunci, părți de rachete rusești care se pare că vizau Ucraina au aterizat pe teritoriul acesteia, dar și pe teritoriul românesc de la gurile Dunării.

CITIȚI ȘI:

UPDATE | Anca Dragu e noul guvernator al Băncii Centrale a Moldovei / FMI protestează față de înlăturarea lui Armașu: Stă sub semnul întrebării

Victor Negrescu: Începând cu luna martie, principala victorie a României constă în faptul că devine parte în procesul decizional al spațiului Schengen