UPDATE | Anca Dragu e noul guvernator al Băncii Centrale a Moldovei / FMI protestează față de înlăturarea lui Armașu: Stă sub semnul întrebării

UPDATE | Anca Dragu e noul guvernator al Băncii Centrale a Moldovei / FMI protestează față de înlăturarea lui Armașu: Stă sub semnul întrebării
Publicat: 22/12/2023, 12:04
Actualizat: 22/12/2023, 21:05

UPDATE: Anca Dragu a fost numită în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Proiectul de hotărâre a fost aprobat vineri de Parlamentul de la Chișinău cu 58 de voturi, relatează zdg.md.

Pe site-ul Președinției Republici Moldova a fost publicat deja decretul prin care senatoarei Uniunii Salvați România (USR) de București i-a fost acordată și cetățenia moldovenească. Decretul a fost semnat de Maia Sandu în ziua în care guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a fost revocat din funcție.

FMI reacționează după demiterea „bruscă” a lui Octavian Armașu

Svetlana Cerović, Reprezentanta permanentă a Fondului Monetar Internaţional (FMI) în Republica Moldova, a declarat vineri că demiterea fostului guvernator, Octavian Armaşu, a avut loc „foarte rapid”, ceea ce pune sub semnul întrebării corectitudinea procesului.

Cerović a transmis o declarație de presă, în limbile engleză, română și rusă, înainte de rezultatul votului din Parlamentul de la Chișinău, pentru alegerea noului guvernator.

Am luat act de acţiunile întreprinse brusc de Parlament aseară pentru demiterea guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei, Octavian Armaşu. Audierile şi luarea deciziei au avut loc foarte rapid, ceea ce pune sub semnul întrebării dacă a fost asigurată corectitudinea procesului dat, şi anume efectuarea unei analize şi a unei evaluări profesionale şi juridice într-o manieră adecvată şi completă, a transmis Cerović.

Reprezentanta FMI a accentuat necesitatea „independenței Băncii Centrale”, care este, în opinia sa, un element cheie al programului susținut de fond.

Subliniem că independența Băncii Centrale este un element cheie al programului susținut de FMI, de rând cu consolidarea guvernanței și supremația legii în stat. Angajamentul față de independența Băncii Naționale a Moldovei și menținerea acestei independențe, precum și continuarea eforturilor de consolidare a guvernanței și a statului de drept sunt, prin urmare, esențiale pentru implementarea programului și pentru stabilitatea economică a țării, se arată în comunicatul reprezentantei FMI la Chișinău.

Precizăm că Fondul Monetar Internațional este principalul finanțator al Republicii Moldova și, la începutul lunii decembrie, a aprobat acordarea unei tranșe de 95 milioane dolari americani, sub formă de suport bugetar, ca parte a Mecanismului de Creditare pentru Reziliență și durabilitate.

Știrea inițială

Anca Dragu este propunerea lui Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, pentru a prelua șefia Băncii Naționale. Postul a fost eliberat după ce guvernatorul Octavian Armașu a fost demis, joi, de Parlament cu 81 de voturi, venite inclusiv de la comuniști si socialiști.

Armașu, fost ministru al Finanțelor în Guvernul Filip, a fost numit în funcție în 2018 pe vremea când Partidul Democrat, respectiv Vladimir Plahotniuc (cercetat în dosarul „Fraudei Bancare”), controlau puterea în stat.

Destituirea a venit după ce în Parlamentul de la Chișinău au avut loc audieri în dosarul „Fraudei bancare”. După aproape patru ore de dezbateri, guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, i s-a cerut să își depună demisia, scrie presa de la Chișinău.

Printre reproșurile aduse lui Armașu este și acela că nu a făcut suficiente eforturi pentru recuperarea miliardului furat și a fost acuzat de activitate „defectuoasă” cu privire la Frauda Bancară, neîndeplinirea de către Armașu a condițiilor stabilite în legea 548.

Conform legii, persoana care ocupă acest post trebuie să fie cetățean al Republicii Moldova, iar Anca Dragu deține cetățenie moldovenească, lucru confirmat chiar de domnia sa.

Guvernatorul este presedintele Consiliul de supraveghere, iar aici functia de membru poate fi detinuta de: persoana care deţine cetăţenia Republicii Moldova, are studii superioare, se bucură de o bună reputaţie, nu are interdicţia de a ocupa o funcţie publică sau de demnitate publică, ce derivă dintr-un act de constatare al Autorităţii Naţionale de Integritate, nu are în ultimii 5 ani, în cazierul privind integritatea profesională (…) este stipula în Legea cu privire la Banca Naţională a Moldovei nr. 548-XIII din 21.07.1995.

Guvernatorul Băncii Naţionale este numit de Parlament la propunerea Preşedintelui Parlamentului. Pentru numirea unui nou guvernator este nevoie de 51 de voturi. Partidul Maiei Sandu, PAS, poate vota noul guvernator fără ajutorul opoziției, având 63 de deputați.

Anca Dragu a transmis că nu va fi un drum ușor, la cârma Băncii Naționale a Republicii Moldova.

Este o onoare pentru mine să contribui la parcursul european al Republicii Moldova. Avem nevoie de instituții puternice, independente, care să asigure stabilitatea economică a țării și prosperitate pentru toți cetățenii. Nu va fi un drum ușor, dar cu răbdare, determinare și pricepere vom putea duce la bun sfârșit proiectul european.

Președintele USR, Cătălin Drulă, laudă performanța colegei sale.

Sunt mândru de această performanță a colegei noastre și este o nouă dovadă a profesionalismului pe care l-a demonstrat de-a lungul întregii sale cariere. Sunt convins că Anca își va aduce contribuția la parcursul european al Republicii Moldova, mai ales în contextul în care Consiliul European a decis recent deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, a transmis Cătălin Drulă, președintele USR.

Cine este Anca Dragu

Anca Dragu a fost prima femeie președinte al Senatului, între  a fost anterior ministru al Finanțelor în guvernul Cioloș, în perioada noiembrie 2015 – ianuarie 2017.

Dragu deține o diplomă de licență și un doctorat în Economie la Academia de Studii Economice din București și a urmat diferite programe în cadrul Universității Georgetown, Programul de burse pentru Europa Centrală și de Est și în cadrul Universității George Washington, Washington DC.

În cei peste 28 de ani de experiență profesională, Anca Dragu și-a consolidat expertiza atât la nivel național, cât și internațional, lucrând în sectorul public și privat.

A fost analist economic în cadrul Direcției Generale pentru Afaceri Economice și Financiare a Comisiei Europene. În plus, după o perioadă de 12 ani petrecuți în biroul Fondului Monetar Internațional din București, a ocupat funcția de economist în cadrul Băncii Naționale a României.

A fost economist în cadrul Băncii Mondiale, (1996 – 2001) și la Fondul Monetar Internațional (2001 și 2013).

CITEȘTE ȘI:

Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu, îngroziți de măcelul de la Praga. România alături de Cehia, este mesajul comun

Procurorii CSM afirmă că declarațiile politice ale lui Drulă îi afectează. Liderul USR ar fi depășit limitele libertăţii de exprimare în cazul Covid

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari