UPDATE | Anca Dragu e noul guvernator al Băncii Centrale a Moldovei / FMI protestează față de înlăturarea lui Armașu: Stă sub semnul întrebării

UPDATE | Anca Dragu e noul guvernator al Băncii Centrale a Moldovei / FMI protestează față de înlăturarea lui Armașu: Stă sub semnul întrebării
Publicat: 22/12/2023, 12:04
Actualizat: 22/12/2023, 21:05

UPDATE: Anca Dragu a fost numită în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Proiectul de hotărâre a fost aprobat vineri de Parlamentul de la Chișinău cu 58 de voturi, relatează zdg.md.

Pe site-ul Președinției Republici Moldova a fost publicat deja decretul prin care senatoarei Uniunii Salvați România (USR) de București i-a fost acordată și cetățenia moldovenească. Decretul a fost semnat de Maia Sandu în ziua în care guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a fost revocat din funcție.

FMI reacționează după demiterea „bruscă” a lui Octavian Armașu

Svetlana Cerović, Reprezentanta permanentă a Fondului Monetar Internaţional (FMI) în Republica Moldova, a declarat vineri că demiterea fostului guvernator, Octavian Armaşu, a avut loc „foarte rapid”, ceea ce pune sub semnul întrebării corectitudinea procesului.

Cerović a transmis o declarație de presă, în limbile engleză, română și rusă, înainte de rezultatul votului din Parlamentul de la Chișinău, pentru alegerea noului guvernator.

Am luat act de acţiunile întreprinse brusc de Parlament aseară pentru demiterea guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei, Octavian Armaşu. Audierile şi luarea deciziei au avut loc foarte rapid, ceea ce pune sub semnul întrebării dacă a fost asigurată corectitudinea procesului dat, şi anume efectuarea unei analize şi a unei evaluări profesionale şi juridice într-o manieră adecvată şi completă, a transmis Cerović.

Reprezentanta FMI a accentuat necesitatea „independenței Băncii Centrale”, care este, în opinia sa, un element cheie al programului susținut de fond.

Subliniem că independența Băncii Centrale este un element cheie al programului susținut de FMI, de rând cu consolidarea guvernanței și supremația legii în stat. Angajamentul față de independența Băncii Naționale a Moldovei și menținerea acestei independențe, precum și continuarea eforturilor de consolidare a guvernanței și a statului de drept sunt, prin urmare, esențiale pentru implementarea programului și pentru stabilitatea economică a țării, se arată în comunicatul reprezentantei FMI la Chișinău.

Precizăm că Fondul Monetar Internațional este principalul finanțator al Republicii Moldova și, la începutul lunii decembrie, a aprobat acordarea unei tranșe de 95 milioane dolari americani, sub formă de suport bugetar, ca parte a Mecanismului de Creditare pentru Reziliență și durabilitate.

Știrea inițială

Anca Dragu este propunerea lui Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, pentru a prelua șefia Băncii Naționale. Postul a fost eliberat după ce guvernatorul Octavian Armașu a fost demis, joi, de Parlament cu 81 de voturi, venite inclusiv de la comuniști si socialiști.

Armașu, fost ministru al Finanțelor în Guvernul Filip, a fost numit în funcție în 2018 pe vremea când Partidul Democrat, respectiv Vladimir Plahotniuc (cercetat în dosarul „Fraudei Bancare”), controlau puterea în stat.

Destituirea a venit după ce în Parlamentul de la Chișinău au avut loc audieri în dosarul „Fraudei bancare”. După aproape patru ore de dezbateri, guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, i s-a cerut să își depună demisia, scrie presa de la Chișinău.

Printre reproșurile aduse lui Armașu este și acela că nu a făcut suficiente eforturi pentru recuperarea miliardului furat și a fost acuzat de activitate „defectuoasă” cu privire la Frauda Bancară, neîndeplinirea de către Armașu a condițiilor stabilite în legea 548.

Conform legii, persoana care ocupă acest post trebuie să fie cetățean al Republicii Moldova, iar Anca Dragu deține cetățenie moldovenească, lucru confirmat chiar de domnia sa.

Guvernatorul este presedintele Consiliul de supraveghere, iar aici functia de membru poate fi detinuta de: persoana care deţine cetăţenia Republicii Moldova, are studii superioare, se bucură de o bună reputaţie, nu are interdicţia de a ocupa o funcţie publică sau de demnitate publică, ce derivă dintr-un act de constatare al Autorităţii Naţionale de Integritate, nu are în ultimii 5 ani, în cazierul privind integritatea profesională (…) este stipula în Legea cu privire la Banca Naţională a Moldovei nr. 548-XIII din 21.07.1995.

Guvernatorul Băncii Naţionale este numit de Parlament la propunerea Preşedintelui Parlamentului. Pentru numirea unui nou guvernator este nevoie de 51 de voturi. Partidul Maiei Sandu, PAS, poate vota noul guvernator fără ajutorul opoziției, având 63 de deputați.

Anca Dragu a transmis că nu va fi un drum ușor, la cârma Băncii Naționale a Republicii Moldova.

Este o onoare pentru mine să contribui la parcursul european al Republicii Moldova. Avem nevoie de instituții puternice, independente, care să asigure stabilitatea economică a țării și prosperitate pentru toți cetățenii. Nu va fi un drum ușor, dar cu răbdare, determinare și pricepere vom putea duce la bun sfârșit proiectul european.

Președintele USR, Cătălin Drulă, laudă performanța colegei sale.

Sunt mândru de această performanță a colegei noastre și este o nouă dovadă a profesionalismului pe care l-a demonstrat de-a lungul întregii sale cariere. Sunt convins că Anca își va aduce contribuția la parcursul european al Republicii Moldova, mai ales în contextul în care Consiliul European a decis recent deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, a transmis Cătălin Drulă, președintele USR.

Cine este Anca Dragu

Anca Dragu a fost prima femeie președinte al Senatului, între  a fost anterior ministru al Finanțelor în guvernul Cioloș, în perioada noiembrie 2015 – ianuarie 2017.

Dragu deține o diplomă de licență și un doctorat în Economie la Academia de Studii Economice din București și a urmat diferite programe în cadrul Universității Georgetown, Programul de burse pentru Europa Centrală și de Est și în cadrul Universității George Washington, Washington DC.

În cei peste 28 de ani de experiență profesională, Anca Dragu și-a consolidat expertiza atât la nivel național, cât și internațional, lucrând în sectorul public și privat.

A fost analist economic în cadrul Direcției Generale pentru Afaceri Economice și Financiare a Comisiei Europene. În plus, după o perioadă de 12 ani petrecuți în biroul Fondului Monetar Internațional din București, a ocupat funcția de economist în cadrul Băncii Naționale a României.

A fost economist în cadrul Băncii Mondiale, (1996 – 2001) și la Fondul Monetar Internațional (2001 și 2013).

CITEȘTE ȘI:

Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu, îngroziți de măcelul de la Praga. România alături de Cehia, este mesajul comun

Procurorii CSM afirmă că declarațiile politice ale lui Drulă îi afectează. Liderul USR ar fi depășit limitele libertăţii de exprimare în cazul Covid

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie a găsit o poșetă în care erau acte, bani și telefoane lângă gara...
BREAKING NEWS | A murit milionarul care a rivalizat cu Borcea, Copos și Gigi Becali!
FOTO. Cum a ajuns să arate Ileana Lazariuc, fosta noră a lui Țiriac, la 42...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ceasiv Iar, ultima redută. Rușii, la 25 de kilometri de comandamentul ucrainean din Donețk. „Doar...
Vestea momentului! Simona Halep și-a anunțat retragerea sâmbătă, 20 aprilie 2024
Noi detalii cutremurătoare despre moartea lui Naomi. Ce au scos la iveală prietenii apropiați
Ninge de ore bune la munte. La Rânca s-a aşternut deja un strat consistent de...
EL a ucis-o pe Ana-Maria?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
A fost găsit trupul neînsuflețit al tinerei însărcinate din Moldova! Ana-Maria dispăruse acum o săptămână,...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Cum se face încadrarea pe benzi după virajul la stânga? Cum ieși din sensul giratoriu?
Blinken va merge în China cu o ameninţare în privinţa ajutorului militar acordat Rusiei
Ce s-a ÎNTÂMPLAT când LUNA „s-a ÎNTORS pe DOS”?
Vouchere pentru cei cu pensii de până în 1.450 DE LEI. Vin direct acasă, PRIN...
Se întoarce iarna în România. Zonele în care va ninge
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Ana-Maria, găsită moartă! Șocant unde era și ce mesaj a lăsat
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu aniversează 13 ani de căsnicie! Cei doi soți au făcut...
La 85 de ani, Irina Loghin își întreține tenul cu unul dintre cele mai ieftine...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Un polonez a intrat în Cartea Recordurilor după ce a stat scufundat în gheață peste...