REZULTATE CONGRES PSD – clasamentul vicepreședinților PSD . Câți pesediști au refuzat să voteze cu Victor Ponta

Publicat: 22 04. 2013, 16:40
Actualizat: 22 04. 2013, 16:40

Rezultatele oficiale ale Congresului PSD indică faptul că ministrul Tineretului, Nicolae Bănicioiu, a primit cele mai multe voturi pentru funcția de vicepreședinte la nivel național, în timp ce Marian Vanghelie s-a clasat pe locul al doilea, deși nu a fost prezent la eveniment în ziua votului.

Președintele Victor Ponta a fost reales în fruntea PSD cu 3.851 de voturi, din cele 3.932 valabil exprimate. Liviu Dragnea a fost ales în funcția de președinte executiv al social-democraților, obținând 3.807 voturi din totalul de 3.932.

Surpriza Congresului a constituit-o clasarea pe primul loc pe lista vicepreședinților la nivel național a ministrului Tineretului, Nicolae Bănicioiu, cel care conduce și organizația de tineret a partidului. Victor Ponta a remarcat succesul colegului său, transmițându-i acestuia că atunci când conducea TSD nu a reușit să se claseze pe primul loc în bătălia cu seniorii partidului.

Pe locul doi în clasamentul vicepreședinților PSD aleși la nivel național, s-a situat Marian Vanghelie, care nu a venit la Congres în ziua a doua a votului. „Poate nu s-a trezit”, a încercat să-l scuze președintele PSD București, Ecaterina Andronescu. Marian Vanghelie a fost prezent la Congres în prima zi, când a atras atenția delegaților prin discursul său.

În spatele lui Marian Vanghelie, pe locul al treilea, s-a clasat ministrul de Externe, Titus Corlățean, care a fost votat de 2.625 delegați.

Și doamnele au obținut foarte multe voturi, ele candidând pe o listă separată, special rezervată femeilor. Astfel, Ecaterina Andronescu a primit 3.574 voturi, ea clasându-se pe primul loc pe lista vicepreședinților la Congresul din 2010. Ea a fost urmată de Corina Crețu, Rovana Plumb, Lia Olguța Vasilescu și Gabriela Firea.

Lista vicepreședinților PSD aleși la  nivel național îi mai cuprinde pe: Dan Nica – 2.620 voturi, Eugen Bejinariu – 2.544, Constantin Niță – 2.516, Dan Șova – 2.451, Ion Călinoiu – 2.421. Primul candidat care a ratat șansa de a face din viitorul Birou Politic Național a fost președintele Consiliului Județean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, care a primit doar 2.287 de voturi.

În cele mai importante bătălii pentru funcția de vicepreședinte la nivel de regiune, Marian Oprișan l-a devansat pe Nicușor Constantinescu în regiunea Sud-Este, rezultatul fiind de 295  la 219 voturi, iar președintele CJ Prahova, Mircea Cosma a câștigat competiția pentru regiunea Sud cu președintele CJ Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, scorul fiind de 356 la 181 de voturi.

Regiunea Centru a fost câștigată de ministrul Apărării, Mircea Dușa, Regiunea Nord-Vest de Ioan Rus, regiunea Vest de Ion Mocioalcă, regiunea Sud-Vest de Paul Stănescu, regiunea Nord-Est de Gheorghe Nichita, iar regiunea București-Ilfov de Robert Negoiță.