Scandalul plagiatului lui Ponta, în presa internațională

Publicat: 19 06. 2012, 18:33
Actualizat: 19 06. 2012, 20:20

Scandalul privind plagiatul lui Victor Ponta este știre și în presa internațională, publicații cunoscute și agenții de presă  relatând subiectul care ține prima pagină a ziarelor românești. De la AFP, Reuters, ABC și The Guardian, până la publicații nigeriene, coreene și taiwaneze, presa internațională a răspândit informația publicată inițial de revista Nature, potrivit căreia premierul României a copiat texte întregi în lucrarea sa de doctorat, fără a cita corect.

Articolul publicat de AFP, agenția de presă din Franța, a fost preluat de mai multe instituții de presă, printre care și France24 și Metro News. Potrivit acestora, „revista Nature a publicat un articol în care se sugerează mai bine de jumătate din cele 432 de pagini ale tezei de doctorat a premierului Victor Ponta, referitoare la Curtea Penală Internațională, ar fi plagiate din lucrările a doi profesori români”.

Reuters relatează și despre „sursa anonimă” care a furnizat informația plagiatului, punând accent pe faptul că premierul României este acuzat de plagiat, potrivit revistei Nature. Același unghi de abordare a fost folosit și de publicația LiveScience, știrea începând chiar cu această informație: plagiatul lui Victor Ponta.

„Noul premier al României, Victor Ponta, a fost acuzat de o sursă anonimă cum că ar fi copiat bucăți mari de text în teza lui de doctorat fără atribuirea corectă”, a scris Reuters.

Per ansamblu, scandalul plagiatului a fost prezentat în aceeași manieră în toate publicațiile internaționale, acestea făcând referire și la scandalul dintre Victor Ponta și Traian Băsescu privind participarea la Consiliul European, ca informație de context.