Se reface FAMILIA. Cuplul Ponta-Dragnea își oficializează conducerea PSD, Rus vine la București, Oprea și Onțanu se reîntorc acasă. Ce se întâmplă cu Năstase

Redactor:
Cristian Andrei
În PSD s-a declanșat competiția internă pentru funcțiile de conducere care vor fi alese la Congresul partidului programat pentru 19 - 20 aprilie, cea mai aprigă bătălie purtându-se pentru funcția de vicepreședinte al partidului.

În PSD s-a declanșat competiția internă pentru funcțiile de conducere care vor fi alese la Congresul partidului programat pentru 19 – 20 aprilie, cea mai aprigă bătălie purtându-se pentru funcția de vicepreședinte al partidului.

Fără un competitor direct după ce a dus PSD la guvernare și a preluat funcția de prim-ministru, Victor Ponta nu are emoții în a fi reconfirmat în funcția de președinte al partidului. Singura noutate în ceea ce îl privește o constituie faptul că va fi ales pe baza unui sistem de vot electronic, care va fi folosit în premieră la Congresul partidului. De asemenea, surse din PSD au declarat pentru gândul că propunerea făcută de Victor Ponta în 2010 și introdusă în Statutul din 2011, potrivit căreia președintele partidului va fi ales de toți membri de partid, va fi eliminată din Statut. La Congresul de la Sala Palatului vor participa aproximativ 4.200 de delegați din țară.

O altă noutate la Congresul PSD o constituie funcția pentru care va candida Liviu Dragnea. Pesediștii nu s-au hotărât dacă acesta va ocupa poziția de președinte executiv sau pe cea de prim-vicepreședinte. În simularea făcută la partid asupra votului electronic și prezentată de Liviu Dragnea, a fost prezentată funcția de președinte executiv.

Funcția de secretar general, deținută în prezent de Liviu Dragnea, va avea atribuții mai restrânse, potrivit viitorului Statut al PSD. Astfel, secretarul general nu va mai fi ales la Congres, cum se întâmplă în prezent, ci va fi validat de Comitetul Executiv la propunerea președintelui partidului. De asemenea, viitorul secretar general al partidului va fi remunerat pentru munca depusă în Kiseleff. Favorit pentru această funcție este deputatul PSD, Andrei Dolineaschi.

Două categorii de vicepreședinți

Potrivit noului Statut al PSD, care va fi adoptat la Congres, social-democrații vor avea două categorii de vicepreședinți. Prima categorie de vicepreședinți îi cuprinde pe cei aleși de regiuni, existând opt astfel de vicepreședinți. În cea de-a doua, lista națională este deschisă, putând candida oricine, iar primii opt ca număr de voturi vor accede în Biroul Permanent Național.

Organizația de femei va avea dreptul la patru reprezentante în Biroul Permanent Național. Astfel, în viitoarea structură de conducere a PSD vor exista cel puțin patru femei, numărul putându-se mări în funcție de câte reprezentante ale sexului frumos vor intra în BPN și de pe lista deschisă. Astfel, dacă Ecaterina Andronescu se va afla între primii opt vicepreședinți ca număr de voturi, ea nu se va contabiliza la numărul de locuri rezervat organizației de femei.

Cine sunt favoriții pentru a câștiga regiunile

Pentru cele opt locuri de vicepreședinți pe regiuni s-au detașat favoriții care vor câștiga locul în Biroul Permanent Național. Votul pentru această categorie de vicepreședinți depinde de modul în care sunt percepuți candidații în județe, câștigătorii emițând pretenții și pentru a deveni conducătorii viitoarelor regiuni pe care le reprezintă.

Astfel, pentru regiunea de nord – est cele mai mari șanse le are primarul municipiului Iași – Gheorghe Nichita.

În regiunea sud-est competiția se va da între Gheorghe Bunea Stancu și Nicușor Constantinescu sau Radu Mazăre, în condițiile în care Marian Oprișan și Dan Nica vor intra în competiția pentru vicepreședinți pe lista națională.

Competiția este deschisă și pentru regiunea Sud între președintele CJ Prahova, Mircea Cosma și președintele CJ Ialomița Silvian Ciupercă. Președintele CJ Argeș, Constantin Nicolescu, va candida pe lista deschisă la nivel național.

Funcția de vicepreședinte la nivel regional pentru regiunea sud-vest este vizată de Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj, dar și de președintele CJ Mehedinți, Adrian Duicu, susținut de Liviu Dragnea. De altfel, în zona Olteniei, PSD are cei mai mulți președinți de CJ, existând pretendenți și de la Olt și Gorj pentru această funcție.

Președintele PSD Gorj, Ion Călinoiu, este un apropiat al lui Victor Ponta și mizează pe sprjinul președintelui PSD pentru a câștiga funcția de vicepreședinte regiunea Sud Vest. Președintele CJ Olt, Paul Stănescu, îl are de partea sa pe secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. Bătălia pentru această regiune este cea mai strânsă. Primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, susținută de Victor Ponta, va candida pe lista de vicepreședinți la nivel național. În aceeași regiune se află și Ion Câlea, președintele CJ Vâlcea.

În regiunea de Vest, dacă senatorul Ilie Sârbu nu va dori să candideze pentru o funcție de vicepreședinte la nivel regional, în competiție va intra președintele CJ Timiș, Titu Bojin.

Ioan Rus are cele mai mari șanse pentru a câștiga funcția de vicepreședinte pentru regiunea Nord – Vest, fiind deja susținut pentru această poziție de mai multe organizații ale social-democraților.

Favorit pentru a câștiga funcția de vicepreședinte al regiunii București – Ilfov este Robert Negoiță, actualul primar al Sectorului 3.

Președintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea,  are șanse să fie ales vicepreședinte al regiunii Centru, în condițiile în care ministrul Energiei, Constantin Niță, va opta pentru lista deschisă la nivel național. O altă variantă este cea ca ministrul Apărării, Mircea Dușa, să fie propus pentru funcția de vicepreședinte regional, iar Cindrea să fie propus ulterior șef al regiunii Centru.

Lista națională națională de vicepreședinți

Pe lista națională un rol important în stabilirea vicepreședinților îl va avea cuplul  Ponta – Dragnea, ambii dorind ca favoriții lor să se regăsească în conducerea partidului.

Deși votul este secret, Victor Ponta și Liviu Dragnea nu au evitat să spună deschis că au o listă cu nume care vor să ajungă în viitorul Birou Politic Național.

Astfel, miniștrii Nicolae Bănicioiu, Dan Șova, Titus Corlățean și Mircea Dușa vor fi sprijiniți pentru a deveni vicepreședinți ai partidului, chiar dacă nu au în spate filiale puternice.

Și-au mai exprimat intenția de a candida pentru un post de vicepreședinte: Marian Oprișan, Constantin Nicolescu, Dan Nica, Silvian Ciupercă, Gheorghe Bunea Stancu, Marian Vanghelie, Ion Câlea, Ecaterina Andronescu, Rovana Plumb, Lia Olguța Vasilescu, Corina Crețu și Constantin Niță. De aceea, este posibil, ca în funcție de conjunctură, unele nume să se reorienteze pentru lista de vicepreședinți pe regiuni, dacă vor considera că nu au șanse să se impună pe lista națională. Pe aceasta, primii opt, după criteriul număr de voturi, sunt aleși vicepreședinți ai PSD.

Vicepreședintele PSD, Ioan Chelaru, este favorit ca după Congres să conducă Comsia de Integritate Morală și Arbitraj a partidului.

Problema Adrian Năstase și Consiliul Național

Congresul PSD va alege membrii Consiliului Național, dar ulterior nu se vor organiza alegeri pentru funcția de președinte al acestui for. Funcția îi este rezervată lui Adrian Năstase, care până nu va da undă liberă la alegeri, menține blocată această poziție.

Liderii social-democrați au declarat pentru gândul că Adrian Năstase a fost invitat la Congresul PSD unde la prezidiu au fost invitați să stea foștii președinți ai partidului.

Fuziunea cu UNPR

La Congresul PSD se va adopta și o rezoluție privind fuziunea prin absorbție cu UNPR. După ce fuziunea se va realiza, cei de la UNPR vor primi două funcții de vicepreședinte la nivel național, cele mai mari șanse avându-le Gabriel Oprea și Neculai Onțanu.

A murit MARGARET THATCHER. „Doamna de Fier” a Marii Britanii avea 87 de ani

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
'A murit infectat cu COVID'. Mihai Gâdea, în doliu
FOTO. Sandra, soția lui Adrian Mutu, imagini răvășitoare într-un costum de baie minuscul! Cum arăta...
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Mike Tyson, dezvăluiri uluitoare! Ce-și scria din pușcărie cu gemenii crimei din Anglia, condamnați pe...
Atenţie mare! Ce se întâmplă, de fapt, pe WhatsApp dacă îţi apare acest semn. Toţi...
Avertismentul directorului general al OMS: Lumea se află în pragul unui eşec moral catastrofal
BANCUL ZILEI – Blonda indecentă și polițistul
Medicii din Wuhan recunosc că au fost puși să mintă despre COVID. Imagini cu o...
'A murit infectat cu COVID'. Mihai Gâdea, în doliu
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Un FOTOGRAF amator care imortaliza niște capre negre din România a SURPRINS ceva neașteptat în...
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Anunțul de la UE pentru cei care se vaccinează și vor să facă asta. Ce...
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Vestea extrem de tristă a dimineții legată de Sebi, copilul de 7 ani dispărut fără...
Spray-ul nazal care te protejează de COVID. Eficiența este de 95%
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Afacerea ASCUNSĂ a lui Bill Gates, la care nimeni nu s-ar fi gândit. Este cel...
SURPRIZĂ TOTALĂ PENTRU UN GROPAR DINTR-UN CIMITIR DIN ORADEA. CE A GĂSIT ÎN TIMP CE...
Inchide