Se schimbă regulile în cazul românilor care utilizează cadrul de ENERGIE. În ce condiții nu mai poți achita factura cu voucherul de la stat?

Publicat: 25 04. 2023, 08:24
Cardul de energie FOTO: Facebook.com/Bolos Ioan Marcel

Un proiect de lege propune schimbări în ceea ce privește acordarea ajutorului pentru plata facturilor la energie în valoare de 1.400 de lei. Noua regulă presupune că în anumite condiții, utilizatorii nu vor mai putea achita facturile la energie electrică cu voucherele de la stat.

Conform proiectului aflat în dezbatere publică, voucherul nu poate fi utilizat pentru a acoperi penalitățile de întârziere, ci doar pentru plata valorilor inițiale din facturi.

Proiectul aduce și clarificări referitoare la plățile făcute de beneficiarii cu venituri mici pentru datoriile către furnizorii de energie, stipulând că aceste plăți nu pot include penalități sau alte daune și interese. Astfel, beneficiarii trebuie să plătească aceste cheltuieli, iar cardul poate fi utilizat numai pentru plata valorii exacte din facturi.

De asemenea, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere publică, facturile pentru energie trebuie să fie emise exclusiv pe numele persoanelor fizice, nu pe numele companiilor. În plus, documentele justificative privind datoriile față de furnizorii de energie trebuie să fie emise numai pentru persoane fizice.

Această propunere face parte dintr-o ordonanță care permite românilor să plătească facturile pentru mai multe surse de energie, inclusiv electricitate, gaze, lemne de foc, peleți și altele, cu ajutorul unui card de energie în valoare de 1.400 de lei. Proiectul mai prevede și faptul că ajutorul financiar acordat celor cu venituri mici se poate utiliza pentru plata facturilor la mai multe surse de energie.

Proiectul de Ordonanță de Urgență trebuie să primească aprobarea Guvernului și să fie publicat în Monitorul Oficial înainte de a intra în vigoare.

Sursa: Antena 3