Șefa UNJR, după scandalul din DNA: Semnale despre derapaje în lupta anticoruție au existat de mult

Publicat: 02 07. 2017, 11:30
Actualizat: 07 06. 2018, 18:23

Președintele UNJR vorbește despre declarații pe care le făcea în urmă cu doi ani, în care atrăgea atenția „că nu se poate vorbi despre justiție și, implicit, despre lupta împotriva corupției, ignorând ori încălcând drepturile omului, deoarece se va sfârși prin aruncarea în derizoriu și discreditarea justiției și anticorupției.”

„Nici azi nu știm cum, când și în ce a constat transformarea justiției în „câmp tactic” pentru SRI și nici cum au operat acele „echipe mixte” procurori – agenți SRI în baza unui Protocol care continuă să fie secret. Mai mult, inclusiv procurori DNA au ajuns să sesizeze CSM, semnalând probleme extrem de grave din interiorul instituției. Semnale despre derapaje în lupta împotriva corupției au existat de mult timp, iar UNJR și AMR au vorbit despre ele de peste 2 ani”, scrie Dana Gîrbovan pe pagina sa de Facebook.

Dincolo de enunțarea unor principii, e important să nu se uite că în justiție nu e vorba doar despre legi, ci despre aplicarea lor la oameni. Din acest motiv orice încălcare a drepturilor procesuale poate produce vătămari ireparabile asupra vieții oamenilor, completează președintele UNJR.

Recent, trei procurori ai DNA au sesizat Inspecția Judiciară după ce li s-a cerut efectarea testului poligraf în dosarul deschis ca urmare a înregistrărilor cu șeful instituției. Pentru doi dintre ei, Mihaela Iorga și Doru Țuluș, Laura Codruța Kovesi a cerut revocarea, solicitare care se va discuta marți la CSM.