Șeful CIA, la București: „SIE și SRI sunt remarcabile”

Publicat: 18 06. 2013, 18:43
Actualizat: 20 03. 2015, 20:53

Directorul Central Intelligence Agency, John O. Brennan, se află astăzi în prima sa vizită la București de la preluarea mandatului. Acesta a revenit în România după aproape 14 ani, la acel moment fiind șeful staffului lui George Tenet, directorul CIA din timpul administrației Clinton.

În cursul dimineții,  Brennan s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta, în biroul acestuia de la Palatul Victoria, în prezența directorului SRI, George Maior, discuțiile oficiale vizând parteneriatul strategic închieat de România cu Statele Unite ale Americii.

După-amiază, șeful CIA a fost primit și de președintele Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni. La discuțiile cu delegația americană a venit, pe lângă George Maior, și directorul SIE, Teodor Meleșcanu.

„Față de ultima mea vizită, când eram la început, am remarcat efortul care a fost depus împreună, profesionalismul, priceperea, determinarea, motivația, integritatea și curajul ofițerilor de informații români. Atât SIE cât și SRI sunt cu adevărat remarcabile și noi apreciem acest lucru”, a spus Brennan, la începutul întâlnirii cu Băsescu.

Președintele, pe de altă parte, s-a declarat mulțumit de „nivelul investițiilor americane în România, mai ales după evoluțiile pe plan militar”, menționând încheierea în 2001 a Declarației privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI.

Potrivit unui comunicat al Președinției, Băsescu și Brennan au discutat „probleme de securitate generate de Primăvara Arabă, situația din Orientul Mijlociu și situația de securitate din Afganistan” și „au făcut o analiză asupra creșterii nivelului de securitate ca efect al Acordului dintre România și Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România”.

Recent, un fost colaborator al NSA a dezvăluit în presa americană și britanică un program secret al NSA care desfășura de șase ani, prin care agenția secretă are acces la toată corespondența și conturile de pe rețelele de socializare ale cetățenilor străini. Scandalul din jurul PRISM a trezit reacții aprinse legate de protecția datelor personale pe internet în contextul luptei împotriva terorismului.

Brennan a preluat recent șefia CIA, anterior fiind consilier al președintelui Barack Obama în timpul primului său mandat la casa Albă.