SONDAJ IRES: 41% dintre români cred că un salariu decent este de minim 2.000 de lei

Redactor:
Gândul
43% dintre români cred că 2.000 de lei ar fi salariul minim pentru un trai decent, în timp ce 34% consideră că salariul minim decent ar trebui să fie de minim 1.000 de lei.

Potrivit studiului „Proiecții sociale ale românilor pentru anul 2012”, realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES la mijlocul lunii decembrie, anul 2012 este unul al prudenței și al nevoii de siguranță pentru români.

În urma sondajului, 43% cred că 2.000 de lei ar fi salariul minim pentru un trai decent, în timp ce 34% consideră că salariul minim decent ar trebui să fie de minim 1.000 de lei. Salariul de 500 de lei mulțumește 4% dintre intervievați. Față de 2011, procentul celor care consideră salariul de 1.000 de lei drept unul decent a crescut de la 33 la 34%, în timp ce procentul pentru 2.000 de lei a crescut de la 37% la 41%.

43% dintre respondenți au declarat că banii abia le ajung de la o lună la alta, în timp ce 24% susțin că banii nu le ajung nici pentru strictul necesar. 21% spun că reușesc să se descurce cu veniturile pe care le au, iar 9% declară că trăiesc foarte bine. Moldova rămâne regiunea în care oamenii afirmă că au cele mai mari probleme cu banii.

Leul este moneda în care românii au cea mai mare încredere (49%), urmată de euro (33%) și, mai apoi, de dolar (12%). Încrederea în moneda națională crește cu 11 procente față de anul anterior, în detrimentul încrederii în euro. Persoanele fără studii sau cu studii primare, respectiv cele cu studii medii declară, în mai mare măsură decât cele cu studii superioare, că leul este moneda în care au cea mai mare încredere. 56% dintre intervievați spun că nu vor economisi în 2012, 9% cred că vor economisi minim 500 sau 1.000 de lei, iar 11% au declarat că vor economisi minim 5.000 de lei.

Ce își doresc românii de la locul de muncă

63% dintre cei chestionați au declarat că nu au un loc de muncă în momentul de față, în timp ce doar 37% dintre respondenții au spus că au o slujbă. 15% dintre cei cu serviciu doresc să își schimbe locul de muncă în anul care urmează, cu 6% mai puțin decât în 2010. 41% dintre cei care au un loc de muncă speră ca anul 2012 să le aducă mai mulți bani, iar 40% și-ar dori mai multă siguranță. 56% vor să lucreze în străinătate, iar 44% în țară.

S-a modificat și raportul între siguranța locului de muncă și mărirea veniturilor. 41% dintre români vor ca în 2012 să câștige mai mulți bani, cu 5% mai puțini decât în 2011, dar vor cu 10% mai multă siguranță în ceea ce privește locul de muncă, 40% în 2012 față de 30% în 2011.

61% dintre români nu plănuiesc să meargă în vacanță în 2012, iar 14% au spus că își vor face concediul în străinătate.

Studiul „Proiecții sociale ale românilor pentru anul 2012” a fost realizat în data de 13 decembrie 2011, pe un eșantion de 1.435 de indivizi din toate regiunile țării, iar pentru ilustrarea evoluției indicatorilor s-a utilizat un studio similar realizat în data de 8 decembrie 2010. Volumul eșantionului a fost de 1.435 indivizi, de 18 ani și peste, iar eroarea maximă tolerată este ± 2,6%. Metoda de culegere a datelor a fost CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), iar perioada de culegere a datelor a fost 13 decembrie 2011.

Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice...
Era pe plajă, la mare, când A DISPĂRUT fără urmă. Au găsit-o peste 18 zile...
Pisica lui Cristiano Ronaldo a fost călcată de o mașină și celebrul milionar a trimis-o...
Schimbare URIAŞĂ în cazul morţii mezzosopranei Maria Macsim Nicoară! Cine ar fi ucis-o, de fapt
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Propuneri indecente…din partea soțului
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Se schimbă regulile dacă ai nevoie de aceste documente. Anunțul momentului pentru toți românii
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
×
Inchide