Strategia USL: cum vrea să-i ia Ponta STS-ul lui Băsescu

Publicat: 03 02. 2014, 17:48

Președintele Camerei, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, că reprezentanții PSD strâng semături pentru depunerea la acest for legislativ a unui proiect de lege privind STS, arătând că fiind inițiativă legislativă nu va avea nevoie de avizul CSAT, ci al Guvernului și al Consiliului Legislativ.

„Există un proiect, domnul Sârbu îl discută la Senat în grupurile parlamentare, noi îl discutăm la Cameră. Aceasta este inițiativa, avem o expunere de motive și un proiect de lege, strângem semnături”, a spus Zgonea, care a evitat să precizeze ce prevede acest proiect de lege.

Valariu Zgonea a arătat că, pentru a fi dezbătut în procedură de urgență, proiectul de lege trebuie să fie semnat de mai mulți lideri de grup parlamentar și aprobat în Biroul Permanent al Camerei.

„Dacă colegii din PSD, PC și PNL vor depune până la ora 18 (semnăturile – n.r.), proiectul va intra pe suplimentară la ordinea de zi a Biroului Permanent”, a adăugat Zgonea.

Premierul Victor Ponta a fost întrebat, luni, dacă directorul STS, Marcel Opriș, va fi înlocuit din funcție după ce proiectul legislativ de mutare a serviciului în subordinea MAI va fi adoptat de Parlament, el răspunzând: „Nu, o să stea 100 de ani domnul Opriș în funcție!”.

„Asta e problema domnului Băsescu: să stea domnul Opriș. Problema noastră e cum facem ca aceste instituții – care nu sunt ale lui Băsescu, că nu a venit Băsescu de acasă cu STS-ul, sunt ale acestei țări – să funcționeze mai bine și mai transparent. Despre asta e vorba. Restul, cine e șef… Nu a murit încă nicio instituție că s-a schimbat șeful. O să vedeți, Administrația prezidențială o să o ducă chiar mai bine din decembrie”, a continuat Ponta.

El a evitat să dea detalii despre proiectul legislativ în cauză, precizând că acesta a fost lucrat de „specialiștii de la Interne”.

„Nu știu să vă spun mai mult. O să vedeți proiectul așa cum a fost depus și lucrat de specialiștii de la Interne”, a arătat Ponta.

Luni dimineață, liderul PNL, Crin Antonescu, declara că proiectul încă nu a fost redactat.

„Cred că Senatul e cameră decizională pentru un asemenea proiect de lege și atunci va fi depus la Camera Deputaților”, mai declara liderul PNL.

Președintele Traian Băsescu a declarat, duminică, după ședința CSAT, că prim-ministrul Victor Ponta a cerut trecerea STS la MAI și destituirea șefului Serviciului, șeful statului precizând că niciuna din variante nu este viabilă.

USL va iniția, luni, în Biroul Permanent al Senatului, un proiect de lege prin care Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) va trece la Ministerul de Interne, în coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență, document care va fi aprobat de Parlament în procedură de urgență, a anunțat liderul PSD și copereședintele USL, premierul Victor Ponta, după o discuție în cadrul Uniunii care a urmat ședinței CSAT.

Deputatul PDL Cezar Preda a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că decizia Guvernului de a transfera STS în subordinea MAI înseamnă a lua o instituție cu atribute de securitate și a o muta în altă structură de decizie, ceea ce este neconstituțional, PDL urmând a o ataca la Curtea Constituțională.

Emma Toader, ema@mediafax.ro