Szasz Jeno (PCM): Nu secuii amenință România, ci secuii sunt provocați într-un mod foarte grosolan

Redactor:
Vlad Mironescu
Szasz Jeno (PCM): Nu secuii amenință România, ci secuii sunt provocați într-un mod foarte grosolan
Președintele PCM, Szasz Jeno, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că "nu secuii amenință România, ci secuii sunt provocați într-un mod foarte grosolan", în timp ce vicepreședintele partidului Farkas Csaba a spus că în secuime există o stare de tensiune "etnică".

Președintele PCM, Szasz Jeno, a declarat, miercuri, într-oconferință de presă, că „nu secuii amenință România, ci secuii suntprovocați într-un mod foarte grosolan”, în timp ce vicepreședintelepartidului Farkas Csaba a spus că în secuime există o stare detensiune „etnică”.

Președintele PCM, Szasz Jeno, și vicepreședintele formațiuniiFarkas Csaba s-au declarat nemulțumiți de faptul că la oteleviziune a fost titrat, în timpul unei emisiuni de zileletrecute, timp de câteva zeci de minute, titlul „Secuii amenințăRomânia”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Szasz Jeno a spus că, de fapt, „nu secuii amenință România, cisecuii sunt provocați într-un mod foarte grosolan”.

„Nu secuii amenință România, ci secuii sunt provocați într-un modfoarte grosolan și necivilizat, și fără cultură, și fără tradiție,și fără… aș putea să le înșirui toate cuvintele existente. De ceicare, spre exemplu, au propus să regionalizăm Țara Românească înopt județe, iar Ținutul Secuiesc să intre într-o regiune cu optjudețe, unde maghiarii devin minoritari, chiar de domnul TraianBăsescu și Guvernul PDL. UDMR o să aibă marea realizare că n-arealizat nimic. Viitorul nostru e în pericol, viitorul comunitățiimaghiare”, a spus Szasz Jeno.

El a susținut că, în comunism, Ceaușescu a vândut comunitateasăsească din România Germaniei, 300.000 de evrei au fost vânduțiIsraelului și probabil ar fi vândut și maghiarii, dar „Ungaria,fiind o țară săracă și comunistă”, nu avea cine să-i cumpere.

Potrivit lui Szasz Jeno, după „purificarea etnică” făcută în timpulregimului Ceaușescu, „probabil unii n-au scăpat de anumite reflexeale trecutului”.

„Dacă acum nu se dă voie pentru o regiune de sine stătătoare,precum Ținutul Secuiesc, atunci probabil ultimii pași ai asimilăriivor fi făcuți. Primii pași au fost făcuți sub Ceaușescu, acum -ultimii, sub o haină europeană”, a spus Szasz.

El a subliniat că „statul român ar trebui să trateze minoritățilenaționale cu discriminare pozitivă” și să facă tot posibilul pentruca maghiarii să rămână aici și să se simtă mulțumiți de soartalor.

Președintele PCM a precizat, în acest sens, că maghiarii nu audrepturile colective asigurate și, ca atare, nici universitate destat maghiară.

„Nu politicienii din București trebuie să se declare mulțumiți destarea comunității maghiare din țară, noi ar trebui să fimmulțumiți, nu invers. Își dau cu părerea că maghiarii trăiesc bineși că au toate drepturile, dar noi nu simțim starea asta de bine șinici că am avea drepturile colective asigurate. Dimpotrivă,drepturile colective nu sunt codificate în România, nici acumrevizuirea Constituției nu prevede drepturile colective aleminorităților naționale. Dacă am fi o țară europeană, nici nu artrebui să vorbim de minorități, ci de comunități naționale. Dreptulcolectiv înseamnă că subiectul problemei este comunitatea însăși,nu eu, personal, am dreptul de a vorbi în limba maternă, cicomunitatea să aibă dreptul la o universitate de stat în limbamaghiară, de care nu avem nici azi. Că vis-a-vis de problemelecomunității, noi, maghiarii, suntem în măsură – și aveminstituțiile legale – să decidem asupra sorții comunității,vis-a-vis de cultură, învățământ, sănătate și așa mai departe”, aspus Szasz Jeno.

El a adăugat că o formă de rezolvare a drepturilor colective oreprezintă autonomia.

„Sunt mai multe forme de autonomie: culturală, despre care vorbimdespre maghiarii care trăiesc în afara Ținutului Secuiesc, dar esteși autonomia teritorială, care poate fi denumită și autonomieregională, ca să nu fie că scoatem Ținutul Secuiesc din buriculțării. Eu am încredere că majoritatea românească din Maramureș,Crișana, Galați sau București, că românii o să aibă grijă demaghiarii mei. Atunci de ce nu are majoritatea românească încredereîn noi – vorbesc de clasa politică din București – că noi,maghiarii, vom avea grijă de românii noștri din Ținutul Secuiesc”,a conchis Szasz Jeno, subliniind că maghiarii nu cer drepturicolective care să fie în defavoarea majorității.

În aceeași conferință, vicepreședintele PCM Farkas Csaba a spus căîn secuime sunt tensiuni sociale, dar și de natură etnică,”alimentate de anumite surse din spate care pot aduce graveprejudicii conviețuirii”.

„PCM condamnă în modul cel mai ferm tensiunile interetnice care auapărut în ultimele săptămâni, care au culminat cu evenimentele dinAlba Iulia, unde rectorul Institutului Teologic a fost maltratatfizic. În secolul XXI este inadmisibil și cerem autorităților ca încel mai scurt timp acest lucru să fie sistat și să revenim la oconviețuire normală româno-maghiară. La unul dintre posturile deteleviziune scrie că «Secuii amenință România». Nu se poate așaceva. Este o amenințare gravă la adresa unei comunități. Noi nuamenințăm pe nimeni. Niciun partid românesc, nici Guvernul nusesizează anumite aspecte care sunt de-a dreptul înspăimântătoare”,a spus Farkas, care a calificat titlul respectiv drept”inadmisibil”.

Farkas Csaba a adăugat că în secuime există și o stare de tensiune”etnică”, pe lângă cea socială, dat fiind că maghiarii se tem că nuvor mai putea să ia decizii în ceea ce privește comunitateaproprie, dacă sunt înglobați într-o regiune mare, unde să fie înminoritate.

„Aceste tensiuni sunt alimentate de anumite surse din spate carepot aduce grave prejudicii conviețuirii noastre. Și trebuie sărecunoaștem, și în Ținutul Secuiesc există o tensiune din aceastăcauză. Și etnică, și socială. Dar pe baza tensiunii sociale careexistă, este mai ușor să existe și o tensiune etnică. Lumea dinsecuime este obișnuită să fie întrebată și să decidă comunitateadespre soarta ei și percepe un anumit pericol. Dacă e înglobatăîntr-o regiune unde se va afla în minoritate și nu o să poată sădecidă aproape nimic, simte un pericol asupra viitoruluicomunității”, a susținut acesta.

Ela Giurgea, [email protected]

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intesivă, după ce a...
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
Mărturiile unui spion: Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe...
Orașul cu nume „cancerigen” și-a ales un nou nume. Investitorii și turiștii fugeau de el
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intesivă, după ce a...
Cântăreață din România, mesaj sfâșâietor de pe patul de spital: “Rugați-vă cu mine”
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
De ce s-a căsătorit Nicu Ceaușescu cu Elena lui Briceag, de fapt. Secretul dictatorului s-a...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide