Tăriceanu, comentând dosarul Vosganian: Și reducerea TVA la pâine este un complot

Publicat: 07 10. 2013, 18:46
Actualizat: 07 08. 2014, 09:46

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, luni, în plen, că procurorul de caz care a instrumentat dosarul lui Varujan Vosganian poate considera ca fiind complot, pe aceeași logică, și reducerea TVA la pâine aprobată de Guvern.

„Vreau să-i semnalez procurorului de caz următorul lucru: Guvernul a luat recent decizia de a micșora TVA la pâine. Această decizie favorizează industria pâinii, păi să se pornească la treabă pentru că este un complot mare, care vizează o parte mare din economie și, ca atare, ministrul de Finanțe, ministrul Bugetului ar trebui sigur puși sub anchetă, da?”, a afirmat Tăriceanu.

Liberalul a susținut că este obligația sa nu numai morală, dar și politică, de a interveni în subiectul legat de solicitarea DIICOT în cazul Vosganian, întrucât a fost prim-ministru la acea vreme.

„Fără nicio ezitare la vremea respectivă am aprobat nota pe care ministrul Vosganian a supus-o atenției Guvernului, pe baza căreia a luat deciziile care se impuneau pe cale de consecință. Decizii care, doresc să subliniez, erau și atunci considerate și astăzi decizii de politică economică. Nimic altceva, nicio componentă penală”, a declarat Tăriceanu.

Fostul premier a susținut că Vosganian nu este învinuit pentru fapte penale, ci pentru decizia de politică economică de a subvenționa un sector economic.

„Este cel puțin datoria mea, dacă nu a întregului Senat, să ceară Procurorului general și CSM să se aplece cu seriozitate asupra acestor aspecte (…) Nu-l apăr pe colegul meu Varujan Vosganian sau pe ministrul senator Vosganian, apăr aici un principiu, și anume, principiul neimixtiunii puterii judecătorești în legislativ”, a susținut Tăriceanu.