Tăriceanu s-a întâlnit cu Oleg Malghinov. Ce spune ambasadorul rus despre o intervenție militară a Rusiei în Crimeea

Publicat: 27 03. 2014, 16:44
Actualizat: 11 10. 2018, 11:10

Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii privind importanța relației bilaterale româno-ruse, în ansamblu. În acest context, președintele Senatului a arătat că, în ultima perioadă, au existat teme în care pozițiile celor două părți nu au coincis și a exprimat „profunda îngrijorare referitoare la evoluția situației din apropierea granițelor României, situație care ar putea avea ecou și la noi în țară”, precizează sursa citată.

Călin Popescu Tăriceanu a ținut să reitereze „îngrijorarea profundă” pentru o posibilă intervenție armată a Federației Ruse, precizând că o astfel de decizie este „total inacceptabilă”.

La rândul său, ambasadorul Oleg Sergheevici Malginov a asigurat că Federația Rusă nu dorește o intervenție armată în Crimeea și rămâne deschisă dialogului, potrivit comunicatului transmis de Senat.

Diplomatul rus a recunoscut că situația actuală este „tensionată”, dar a explicat că aceasta trebuie evaluată în contextul situației globale din Europa după anii 1990, când Rusia nu a fost acceptată la masa negocierilor pentru extinderea Uniunii Europene sau a Alianței Nord-Atlantice spre Est, menționează sursa citată.

Referindu-se la situația din Ucraina, Oleg Malginov a apreciat că, din punctul de vedere al Federației Ruse, actualii conducători ai Ucrainei „nu au legitimitate constituțională”, iar anumite slogane ale opoziției ucrainieine „sunt considerate a avea caracter naționalist și fascist”. În ceea ce privește minoritatea rusă din Ucraina, ambasadorul a subliniat că Moscovo consideră că a avut loc „o integrare și nicidecum despre o decuplare”, se mai arată în comunicat.