Tăriceanu spune că este nevoie de aprobarea Parlamentului pentru numirea miniștrilor interimari

Publicat: 27 08. 2019, 18:53

„În calitate, nu de președinte al Senatului, ci pe baza citirii Constituției, pot să vă spun că președintele trebuie să citească cu mare atenție Constituția atunci când va aproba propunerea de remaniere, întrucât s-a schimbat structura politică a Guvernului „, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, pentru MEDIAFAX.

Președintele ALDE face referire la articolul 85, alin 3 din Constituție, care prevede: (3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziția politică a Guvernului, Președintele României va putea exercita atribuția prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

Totodată, alin 2 prevede: În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanță a postului, Președintele revocă și numește, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

„Deci pentru a putea exercita atribuția de revocare și numire este nevoie de aprobarea Parlamentului acordată la propunerea premierului”, a completat Tăriceanu, pentru MEDIAFAX.

ALDE a decis luni ieșirea de la guvernare și o alianță cu Pro România. Călin Popescu Tăriceanu a mai anunțat retragerea din Guvern a miniștrilor ALDE, însă Ramona Mănescu a decis să rămână la conducerea MAE.

Drept urmare, premierul Viorica Dăncilă a trimis azi propunerile pentru interimari: Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Ștefan Radu Oprea vicepremier pentru relația cu Parlamentul.

Interimatele vin în locul demisionarilor: Viorel Ilie, Grațiela Gavrilescu și Anton Anton.

Călin Popescu Tărceanu a mai spus, la scurt timp după retragerea formațiunii de la guvernare, că ALDE va vota pentru moțiunea de cenzură la adresa Cabinetului Dăncilă.